Wie weet gaat het deze winter nog meer lekker sneeuwen…!
12 tips met je rolstoel door de sneeuw - Met een rolstoel geen doorkomen aan? Het is inderdaad niet de optimale combinatie, maar kom op; het is geen reden om thuis te blijven. Ga de uitdaging aan als het zover komt en geniet van de witte deken die de wereld bedekt. Deze tips helpen je vast op weg.

Tip 1: Kleed je warm aan
Kleed je warm aan. Door de sneeuw ploegen kost meer energie en concentratie. Zorg dat je niet wordt afgeleid door de kou en voorkom dat je spieren verkrampen. Doe een extra warme broek aan en zet die muts op. Ik weet het, een beetje ijdeltuit laat dat ding in de la maar de meeste warmte verlies je via je hoofd. Wees geen muts, draag er één.
Tip 2: Kies de juiste handschoenen
Om lekker door de sneeuw ploegen is voldoende grip op je hoepels van essentieel belang. Kies daarom de juiste handschoen en zorg dat je de eigenschappen van je handschoen kent. Sommige hebben veel grip maar zijn snel doorweekt, ander schuiven over je hoepel heen waardoor je minder grip hebt. Het aller belangrijkste, weet wat voor invloed je handschoen heeft op jouw manier van rollen.
Tip 3: Leg een handdoek klaar
Als je terugkomt zit je rolstoel onder de sneeuw. Leg daarom bij de deur een handdoek klaar, zodat je de ergste sneeuw van je wielen kunt halen. Dit scheelt een hoop zooi in huis. Wat ook helpt is een grote mat en daar even 10 minuten wachten. Dan zijn de ergste klompen ijs van de rolstoel gevallen.
Tip 4: Zachte banden, meer grip
De meeste rolstoelen hebben keiharde banden, want dat rijdt soepel en stuurt makkelijk. Wanneer er sneeuw ligt is het aan te raden om wat lucht uit je banden te laten lopen. Als je bandoppervlak op het wegdek groter is dan heb je meer grip. Je moet niet met al te zachte banden rijden, maar keihard opgepompte banden zijn in ieder geval moeilijker. Zoek wel even de balans want een te zachte band rijdt binnen voor geen meter.
Tip 5: Pak de handbike
Wil je een wat langer stuk overbruggen, pak dan de handbike. Het voordeel van een handbike is dat de overdracht van armkracht optimaal is. Daarnaast zijn die kleine voorwielen van de grond. Dat scheelt want dat zijn vaak de wieltjes die zich ingraven in de sneeuw.
Tip 6: Beheers de wheelie
Ga je niet met de handbike dan is het handig om de wheelie te beheersen. Zoals net al gezegd graven de voorwieltjes zich in waardoor je vast komt te zitten. Met een wheelie kan je vooruitkomen zonder dat de voorwieltjes zich ingraven. Daarnaast is het handig om over een grote klomp sneeuw te komen.
Tip 7: Als het rolt, rolt het
Als de rolstoel eenmaal in beweging is houd hem dan in beweging. Op deze manier gebruik je de minste energie. Zorg wel dat je de controle blijft houden over je rolstoel.
Tip 8: Gebruikt de sporen van medeweggebruikers
Die liggen er niet voor niets en zijn vaak makkelijker doorheen te komen dan verse sneeuw waar nog niemand heeft gelopen. De sneeuw is vaak platgedrukt wat voor meer grip zorgt.
Tip 9: Plan vooruit en kijk vooruit
Kijken, dat is misschien wel het belangrijkste. Zorg dat je weet wat er komen gaat en wat je kunt verwachten. Komt er een drukke kruising aan rem dan alvast een beetje. Door vooruit te kijken is het ook mogelijk om de makkelijkste route te bepalen. Komt er een obstakel? Steek dan alvast over in plaats van te denken ‘o daar kom ik nog wel langs.’
Tip 10: Neem de tijd
Neem de tijd als er sneeuw ligt. Laat jezelf niet opjutten doordat je ergens op tijd moet zijn. Kies voor langzaam maar zeker in plaats van vlug. Op die manier gun je jezelf de tijd om de situatie te bekijken en de veiligste weg te kiezen.
Tip 11: Neem een volle telefoon mee
Sneeuw blijft sneeuw en je zit zo vast. Neem voor de zekerheid een volle telefoon mee. Wanneer je onverhoopt toch vast komt te zitten kan je de hulptroepen inschakelen. Daarnaast kan je natuurlijk hele vette foto’s maken van de sneeuw.
Tip 12: Ga niet over je eigen grenzen heen
Het is heel belangrijk om niet over je eigen grenzen heen te gaan. Jij weet wat je kan en waar jouw mogelijkheden liggen. Laat je nooit opjutten omdat andere mensen zeggen dat het makkelijk kan. Stoer doen heeft geen zin en werkt averechts. Bewaak dus je grens, maar zoek de grens vooral ook op.