Ataxie van Friedreich

Korte omschrijving Ataxieën

De ataxieën vormen een groep van diverse aandoeningen, met sterk uiteenlopende symptomen, maar met een gemeenschappelijk kenmerk: coördinatie- en evenwichtsstoornissen. Ataxieën kunnen veroorzaakt worden door niet-genetische en genetische factoren. Lees meer.


Medische ontwikkelingen

Medische ontwikkelingen Ataxie van Friedreich (AvF), lees meer.

Wat is ataxie van Friedreich (AvFof FRDA)?

Ataxie van Friedreich is een neurologische aandoening. Ataxie betekent letterlijk: ‘ongeordend’ of ‘wanorde’. Bij ataxie van Friedreich is er in de eerste plaats een gebrekkige sensorische informatie vanuit de sensibele zenuwen van het ruggenmerg. Lees meer.


Getuigenissen

Uit ervaring weten wij dat het enorm deugd kan doen om met lotgenoten te praten of om ervaringen van lotgenoten te kunnen lezen. Dit kan een belangrijke steun betekenen bij het verwerken van een diagnose, emoties en problemen. Lees meer.

Diagnosegroep

Portretfoto_Dirk Ataxie van Friedreich

Ataxie van Freidreich, SCA en andere ataxieën
Dirk Cornil – Contacteren


NMRC

In België kunnen mensen met een neuromusculaire aandoening zich wenden tot neuromusculaire referentiecentra (NMRC). Zij kunnen daar terecht bij een deskundig team van allerlei disciplines voor diagnose, behandeling en begeleiding. Voor en samen met de persoon en zijn omgeving garandeert het deskundig team alle zorgen op medisch, paramedisch, psychologisch en sociaal vlak. Voor meer info NMRC’s en adressen.