Bekkengordeldystrofie (LGMD)

Wat is Bekkengordeldystrofie (LGMD)?

Bij neuromusculaire aandoeningen in het algemeen functioneren spieren niet of onvoldoende omdat er iets fout gaat in het ruggenmerg (1), de zenuwen (2), de overgang van de zenuw naar de spier (3) of de spieren zelf (4). Aan de hand van de plaats van het defect worden er dan ook vier groepen onderscheiden.

Bij bekkengordeldystrofie gaat er iets fout in de spieren zelf. Bekkengordeldystrofie is eerder een verzamelnaam voor verschillende typen van de aandoening, waarbij spieren – vooral die ter hoogte van de heupen en de schouders – een toenemende zwakte vertonen. Door verder onderzoek werden de laatste jaren steeds meer types bekkengordeldystrofie ontdekt. De onderlinge verschillen liggen in de aard van de overerving, de plaats van het genetisch defect en het ontbrekende of falende eiwit. Lees meer.

Korte omschrijving Bekkengordel

Bekkengordel (spier)dystrofie (limb girdle muscular dystrophy of LGMD) – Bekkengordel spierdystrofie is een aandoening in de spieren waardoor vooral de spieren van schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen niet of onvoldoende functioneren. Lees meer.

Diagnosegroep

Bekkengordeldystrofie
Nancy Verwaest –   Contacteren