Charcot-Marie-Tooth

Korte omschrijving CMT

Charcot-Marie-Tooth of CMT ook HMSN genoemd is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast.
Lees meer.


Diagnosegroep Spierziekten Vlaanderen

Portretfoto_Alexander Charcot-Marie-Tooth

Charcot-Marie-Tooth (CMT)
Alexander Leysen – Contacteren
In samenwerking met Dany Maes

Getuigenissen

Uit ervaring weten wij dat het enorm deugd kan doen om met lotgenoten te praten of om ervaringen van lotgenoten te kunnen lezen. Dit kan een belangrijke steun betekenen bij het verwerken van een diagnose, emoties en problemen. Lees meer.


Portretfoto_Alexander Charcot-Marie-Tooth

Europese CMT federatie

De European CMT Federation werd opgericht na een vergadering van een aantal vertegenwoordigers van CMT-organisaties op een CMTR Research Consortium Meeting in Italië in 2016. Vertegenwoordigers van CMT United Kingdom, ACMT-Rete, CMT France, Spierziekten Vlaanderen (Nema) en Spierziekten Nederland vormden de werkcommissie voor het aanmaken van de statuten en missie van de organisatie. Deze vertegenwoordigers vormen de eerste bestuursleden van ECMTF.

Spierziekten Vlaanderen werd vertegenwoordigd door onze vrijwilliger Dany Maes, hij zal dit verder opvolgen voor ons. Waarvoor heel veel dank!

Neem alvast een bezoekje op de website van ECMTF.

Wat is Charcot-Marie-Tooth (CMT)?

Charcot-Marie-Tooth of CMT ook HMSN genoemd is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke ziekten waarbij de zenuwen zijn aangetast. HMSN staat voor hereditaire motorische en sensorische neuropathie. Hereditaire (= erfelijke) aandoening van de zenuwen (= neuropathie) die signalen doorgeven van de (gevoels)zintuigen naar de hersenen (sensorisch) en van de hersenen naar de spieren (motorisch).
Lees meer.


Verslag jaarlijkse studie- en contactdag 2017

Met zo’n 45 waren we op 4 november samengekomen voor de jaarlijkse CMT studie- en contactdag die dit jaar doorging in het SAC op Linkeroever (Antwerpen). De wetenschappelijke en medische wereld werd vertegenwoordigd door professor Vincent Timmerman en dokter Jonathan Baets. Verder mochten we drie jonge wetenschappers verwelkomen: Elias Adriaenssens, Danique Beijer en Leen Vendredy. Lees meer.

Portretfoto_Alexander Charcot-Marie-Tooth

Lokale bijeenkomst van Charcot-Marie-Tooth diagnosegroep te Deinze

Op 24 juni 2017 werd er een samenkomst georganiseerd voor “CMT’ers” woonachtig in Oost-Vlaanderen. Deze lokale bijeenkomst ging door in de lokalen van het herstel- en vakantieoord “De Ceder”, midden in de groene omgeving van Deinze.
Lees meer.

Portretfoto_Alexander Charcot-Marie-Tooth