Beste leden van Spierziekten Vlaanderen vzw,
08-09-2020 - We worden via de media dagelijks overstelpt met corona-nieuws, dus het merendeel van onderstaande informatie uit het verslag van de coronawebinar is jullie waarschijnlijk welbekend. Volgende punten trokken onze aandacht.
Het blijft belangrijk om samen met jouw vertrouwde arts te bekijken in hoeverre je tot de groep van risicopatiënten behoort. Het blijft natuurlijk belangrijk om een goede handhygiëne te hebben, afstand te bewaren, mondmaskers te dragen als de afstand niet kan worden gerespecteerd en het aantal personen in jouw bubbel te beperken maar als je tot de risicogroep behoort, dan is het ook een uitdaging om samen met je gezinsleden een balans te vinden tussen 'veilig’ zijn en de ‘mentale gezondheid’ voor niet-risico-patiënten binnen het gezin.
Het is belangrijk om niet te angstig te zijn (of te worden) want volgens de statuten ligt het sterftecijfer vooral bij de hoogbejaarde bevolking. Het blijft een maatschappelijke uitdaging om vooral voor deze doelgroep en de meest kwetsbaren onder ons voorzichtig te blijven en alle veiligheidsmaatregelen na te leven, zonder daarbij de mentale gezondheid te vergeten.
Wij wensen jullie allemaal goeie moed toe, en hopen dat jullie ver weg blijven van Covid-19.
Met vriendelijke groeten,
Moons Karin, medewerker bij Spierziekten Vlaanderen vzw
Coronawebinar met professor Erika Vlieghe
Op 8 september organiseerde het VPP zijn eerste webinar. We nodigden hiervoor professor Erika Vlieghe uit en vroegen haar om te antwoorden op jullie coronavragen. We willen jullie graag nog even bedanken voor alle vragen die jullie instuurden. Helaas konden niet alle vragen aan bod komen tijdens het webinar. Maar we zorgen er zeker voor dat alle vragen alsnog beantwoord zullen worden.
Enkele vragen die aan bod kwamen tijdens het webinar:
- Welke patiënten worden nu nog weerhouden als hoogrisicopatiënten, nu er meer geweten is over het virus?
- Hoe kan je je beschermen als je familie of vrienden thuis ontvangt? Zeker nu het winter wordt, zal het moeilijker zijn om dat in open lucht te doen.
- Welke voorzorgsmaatregelen worden er genomen om te verzekeren dat de gewone zorg voor mensen met een chronische aandoening deze winter ononderbroken kan blijven doorlopen?