Fulcrum neemt de leiding over de samenstelling die de oorzaak van FSHD zou kunnen behandelen en plant een onderzoek Fase 2

Bron: musculardystrophynews.com – 26-04-2019 – Translated with www.DeepL.com/Translator

Fulcrum Therapeutics kondigde aan dat het wereldwijde rechten heeft verworven om Losmapimod, een onderzoeksbehandeling voor facioscapulohumerale spierdystrofie (FSHD), te ontwikkelen en mogelijk op de markt te brengen. Bovendien is het van plan om dit jaar een klinische studie fase 2 te starten om de veiligheid en doeltreffendheid van het middel te testen.

De samenstelling werd aanvankelijk ontwikkeld door GlaxoSmithKline (GSK) voor andere indicaties. Menselijke studies die door GSK gesponsord werden, vonden Losmapimod veilig, volgens een persbericht.

Preklinische studies uitgevoerd door Fulcrum tonen aan dat Losmapimod in staat is om de abnormale activiteit (expressie) in het DUX4-gen, de hoofdoorzaak van FSHD, te verminderen. Dat gen wordt normaal gesproken “uitgeschakeld” tijdens de ontwikkeling van een foetus, maar een mutatie houdt het “aan” bij FSHD-patiënten en laat het een eiwit produceren dat giftig is voor de spiercellen.

Het onderzoek Fase 2, waarvan het ontwerp wordt “geïnformeerd” door een lopende onderzoek naar de ziektegeschiedenis van deze dystrofie, is van plan om patiënten die in aanmerking komen,  in te schrijven op locaties in de VS en Europa, zei Fulcrum.

“Losmapimod is een fundamenteel klinische aanwinst voor Fulcrum, die het potentieel heeft om de eerste goedgekeurde therapie te worden die zich richt op de hoofdoorzaak van FSHD”, zei Robert J. Gould, Ph.D., Fulcrums president en chief executive officer, in de publicaties. “Fulcrum gelooft dat Losmapimod het potentieel heeft om de progressieve spierzwakte die de aandoening kenmerkt, te vertragen of te stoppen, wat de levenskwaliteit van patiënten aanzienlijk zou verbeteren.

Het bedrijf kreeg, volgens de overeenkomst, de bestaande Losmapimod-stof en productmaterialen voor gebruik in klinische proeven, het recht op gegevens die gebruikt werden in eerdere deponeringen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration, evenals alle gerelateerde patenten en gegevens.

Als betaling voor de licentie zal GSK Fulcrum-aandelen ontvangen en in aanmerking komen voor toekomstige mijlpaalbetalingen en aandelen in de opbrengst.

Losmapimod (GW85655353X) is een samenstelling die selectief een klasse van enzymen blokkeert die bekend staat als p38 mitogen-geactiveerde proteïne kinasen (MAPK), in het bijzonder p38 alfa en p38 bèta. Deze enzymen zijn bekende mediatoren (een lichaamseigen stof die bij een afweerreactie van het lichaam vrijkomt) van acute ontstekingen en cellulair letsel, en zijn onderzocht in klinische studies door GSK voor hart- en vaat- en ademhalingsziekten. Losmapimod werd getest op deze ziekten vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen en bij depressie gezien de antidepressieve en antipsychotische effecten.

Fulcrum raakte geïnteresseerd in Losmapimod omdat het in preklinische studies, waarbij  cellen van de patiënt werden gebruikt, ontdekte dat de samenstelling in staat is om het DUX4 gen uit te schakelen, waardoor de overdreven activering die FSHD veroorzaakt, wordt omgedraaid. De samenstelling kon de gezonde spiereigenschappen herstellen, terwijl de vorming van nieuwe spieren onaangeroerd bleef.

“De overeenkomst toont vertrouwen in onze unieke aanpak om de genexpressie in ernstige genetisch gedefinieerde aandoeningen weer in evenwicht te brengen. We zullen dringend werken aan het ontwikkelen van de samenstelling door middel van klinisch onderzoek,” zei Gould.