Gekweekte 3D-spier leidt tot effectievere medicijntesten
22-07-2019 – Onderzoekers aan de universitair medische centra in Leiden en Rotterdam (Nederland) hebben met behulp van stamceltechniek 3D-spieren gekweekt uit huidcellen. Lees meer.
Gentherapie blokkeert perifere zenuwbeschadiging bij muizen
17-01-2019 – Grondwerk verricht voor het ontwikkelen van behandelingen voor perifere neuropathie en andere zenuwaandoeningen
Wetenschappers hebben een gentherapie ontwikkeld die axonale degeneratie blokkeert, axonale vernietiging bij muizen voorkomt en een therapeutische aanpak kan zijn ter voorkoming van het verlies van perifere zenuwen bij meerdere aandoeningen. Lees meer.
Nieuwe toestellen geven genetici zicht op volledige DNA
23-04-2018 – KU LEUVEN NIEUWS – Onderzoekers van het Centrum Menselijke Erfelijkheid in UZ Leuven kunnen via nieuwe toestellen het volledige DNA lezen. Door die genoomanalyse kunnen nieuwe genetische afwijkingen worden ontdekt en kunnen meer patiënten met een zeldzame ziekte een diagnose krijgen.
De mens telt ongeveer 22.000 geneSn, maar die maken slechts een klein percentage uit van het volledige DNA. Van het leeuwendeel van het DNA-materiaal, 98 procent, is nog maar weinig geweten. Daarom werd dit vroeger zelfs omschreven als junk DNA, maar intussen is gebleken dat dit materiaal wel degelijk een invloed heeft op de genen. Lees meer.
Samen de diagnostiek van de toekomst ontwerpen
16/01/2018 – Een groot consortium onder leiding van de Universiteit Tübingen, het Radboudumc en de Universiteit Leicester heeft 15 miljoen subsidie ontvangen voor het onderzoeksprogramma SOLVE-RD. Ook de Universiteit Antwerpen is betrokken in dit project via de onderzoeksgroepen van Prof. V. Timmerman en Prof. P. De Jonghe. Daarmee willen ze de diagnostiek en behandeling van zeldzame ziekten aanzienlijk verbeteren. De onderzoekers werken direct samen met Europese referentienetwerken (ERN’s): netwerken van zorgaanbieders die op Europese schaal de kennis en middelen voor de behandeling van zeldzame ziekten uitwisselen en verbeteren. Lees meer.
Lopende onderzoeken per diagnosegroep
Elke diagnosegroep heeft zijn eigen pagina met het laatste nieuws over medische ontwikkelingen, diagnosegroepen.