Medische ontwikkelingen Facioscapulohumerale dystrofie (FSHD)

Deelnemers gezocht voor FSHD onderzoeken

04-06-2019 – Spierziekten Vlaanderen kreeg een oproep van het CHDR (Centre for Human Drug Research) in Leiden, Nederland. Er lopen momenteel 2 studies i.v.m. FSHD. De eerste studie test een mogelijk medicijn voor FSHD, de andere studie bekijkt hoe het effect van FSHD op het lichaam gemeten kan worden. Hierdoor kan in de toekomst de werking van nieuwe medicijnen gemeten worden. Lees meer.

Fulcrum neemt de leiding over de samenstelling die de oorzaak van FSHD zou kunnen behandelen en plant een onderzoek Fase 2

26-04-2019 – Fulcrum Therapeutics kondigde aan dat het wereldwijde rechten heeft verworven om Losmapimod, een onderzoeksbehandeling voor facioscapulohumerale spierdystrofie (FSHD), te ontwikkelen en mogelijk op de markt te brengen. Bovendien is het van plan om dit jaar een klinische studie fase 2 te starten om de veiligheid en doeltreffendheid van het middel te testen. Lees meer.

Nieuw eiwit ontdekt dat betrokken is bij de regulatie van het gen dat gelinkt is aan musculaire dystrofie “CRISPR-based proteomics technique” onthult mogelijke therapieën bij FSHD

13-03-2018 – Een nieuwe studie heeft aangetoond dat er meerdere actoren zijn in de ontwikkeling/progressie van facioscapulohumerale spierdystrofie of FSHD, één van de meest voorkomende vormen van spierdystrofie. Onder leiding van bioloog dr. Stephen Tapscott en stafwetenschapper dr. Amy Campbell, van het Fred Hutchinson Cancer Research Center, toont de studie, die onlangs gepubliceerd werd in eLife, als eerste het bestaan van eiwitten die betrokken zijn bij het onderdrukken van het FSHD-triggerend gen, DUX4. Lees meer.