Nieuw programma op VRT is op zoek naar… Jou!!

Voor een nieuw televisieprogramma, genaamd “Durf Te vragen” voor de zender één, zijn we volop onderzoek aan het voeren naar rolstoelgebruikers.

Wie zijn we? Roses Are Blue, een relatief nieuw productiehuis waar heel veel rotten in het vak werken.

Programma’s zoals “Het Lichaam Van Coppens”, “Dossier X, “Animalitis” en “Down the Road” worden hier gemaakt. Televisie met het hart op de juiste plaats.

“Durf te vragen” (werktitel) is een 8-delig programma waarbij elke aflevering over een bepaalde ‘groep’ in onze maatschappij gaat, waar nog veel vooroordelen, vragen en misvattingen rond bestaan.

Onze thema’s zijn zeer uiteenlopend en staan los van elkaar. Zo maken we een aflevering over priesters, ex-gedetineerden, polyamorie maar dus ook over rolstoelgebruikers.

Het programma bestaat steeds uit 2 delen:

We nodigen graag een 7-tal mensen uit in onze studio, waar ze allemaal, los van elkaar, dezelfde vragen voorgeschoteld krijgen. Dit zijn vragen die zowel van kijken Vlaanderen komen als van onze reactie. Hier zullen vragen tussen zitten die zeer voorspelbaar zijn en hoogstwaarschijnlijk met enige oogrol onthaald zullen worden. Maar hoofdzakelijk zijn de vragen bedoeld om vooroordelen en bepaalde stellingen te ontkrachten. Zoals gezegd zijn de gasten in onze studio alleen. Ze krijgen de vragen voorgeschoteld a.d.h.v. een projectie of scherm. De bedoeling is hier om alle vorm van discussie of debat uit de weg te gaan. Je moet jezelf niet verdedigen of verantwoorden. Je geeft gewoon antwoord op de vragen.

Deel 2 is dat onze presentator (op dit moment nog onbekend) zich gaat onderdompelen ‘in de wereld van’ ahv een 2-tal reportages. Een dag zelf in een rolstoel doorbrengen, helpen als vrijwilliger, te gast zijn bij een rolstoelgebruiker thuis, alles kan eigenlijk. Dit is nog allemaal te onderzoeken op basis van de input die we krijgen.

Willen we de wereld veranderen met deze aflevering? Graag! Gaat dat lukken? Waarschijnlijk niet. Maar we willen liefst zoveel mogelijk clichés doorbreken en vooral thema’s bespreekbaar maken in de modale huiskamer.

We kunnen niet genoeg benadrukken dat we heel graag vanuit een vertrouwensband werken. We begrijpen dat TV voor veel mensen een gigantische drempel is. Dat respecteren we ook! We leren mensen bij voorkeur eerst beter kennen, voor we überhaupt over TV gaan spreken.

Al is dat, dat steek ik niet onder stoelen of banken, het uiteindelijke doel: een goed onderbouwd en geïnformeerd programma maken met enorm veel respect voor de mensen in beeld.

Denk je nu, “Ik wil wel meer weten”, “ik kan wel een interessante bijdragen leveren” of “mijn mening telt ook’” geef ons gerust een seintje. Nogmaals, het tonen van interesse maakt niet dat je verplicht op tv zult komen. We willen graag onze blik verruimen en dat kunnen we alleen maar door met veel mensen te praten.

Contacteer ons via Facebook via het profiel van Els Casier (redacteur) of via het nummer 0474/63 00 04. Mailen kan ook naar els.casier@rosesareblue.tv

September 2018