Onderzoek naar armfunctie in mensen met spinale spieratrofie

Mariska Janssen en Laura Peeters – Radboudumc Nijmegen

De arm en romp functie van mensen met spinale spieratrofie (SMA) verslechtert langzaam. Toch zijn deze functies erg belangrijk, zeker als je gebruik maakt van een rolstoel. Daarom is men bezig met het ontwikkelen van ondersteunende hulpmiddelen, zoals een exoskelet (soort metalen skelet wat om de arm en romp heen zit). Een eerste prototype van dit exoskelet, de Flextension A-Gear, ziet u op de afbeelding hieronder.

Voor de ontwikkeling van dit exoskelet is meer informatie nodig over de arm en romp functie van mensen met SMA. Daarom willen we de arm en romp functie van mensen met SMA ik kaart brengen met behulp van bewegingsanalyse en het meten van spierkracht en spieractiviteit, zodat in de toekomst betere hulpmiddelen ontwikkeld kunnen worden.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar 20 mensen (kinderen en volwassenen) met SMA. Inmiddels hebben we al heel wat aanmeldingen gekregen en zijn we nog specifiek op zoek naar mensen met een goed armfunctie (kunnen de armen nog boven het hoofd bewegen) en naar mensen met een beperkte armfunctie (kunnen niet meer zelfstandig drinken, maar wel de hand naar de mond bewegen).

Wil je meer informatie over dit onderzoek, of wil je graag deelnemen, stuur dan een e-mail naar Mariska.Janssen@radboudumc.nl.