Aanvraag om goedkeuring van middel voor myasthenia gravis (MG) in Amerika

MG Nieuws

Argenx diende een aanvraag in bij het Amerikaanse medicijnagentschap FDA (Food and Drug Administration) met het verzoek om goedkeuring van efgartigimod (ARGX-113) voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis (gMG). De uitspraak voor deze aanvraag wordt verwacht in de loop van 2021.

Het middel efgartigimod, zou ook kunnen werken bij meerdere auto-immuunaandoeningen. Efgartigimod richt zich op een receptor die de afbraak van antilichamen voorkomt. Doordat dit middel de receptor blokkeert, worden de antilichamen sneller afgebroken. In het geval van MG zou efgartigimod op die manier kunnen zorgen voor een kleinere hoeveelheid antilichamen tegen onderdelen van de zenuwspierovergang in het lichaam, waardoor ook de klachten van MG kunnen afnemen.

De FDA bekijkt of de wetenschappelijke onderbouwing rond de veiligheid en effectiviteit sterk genoeg is om het middel tot de Amerikaanse markt toe te laten.

In de loop van 2021 wil Argenx ook een aanvraag indienen in Europa en Japan. Wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend. Daarnaast doet de fabrikant ook onderzoek naar de effectiviteit bij andere auto-immuunziekten, waaronder CIDP.

Efgartigimod dient regelmatig via het bloed (intraveneus) te worden toegediend. Er wordt verwacht dat het middel vooral geschikt zal zijn voor mensen met MG waarbij de reguliere medicatie niet of slecht werkt. Maar zelfs als het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) in de toekomst groen licht geeft voor het middel zal het nog een hele poos duren vooraleer het middel effectief tot bij patiënten in België terechtkomt. Er dienen tenslotte verschillende procedures gevolgd te worden voor het op de markt komt. Maar hoop doet leven?

Auteur: Spierziekten Vlaanderen vzw – 18-01-2021

Meer hierover: Myasthenia Gravis NEWS

Argenx diende een aanvraag in bij het Amerikaanse medicijnagentschap FDA (Food and Drug Administration) met het verzoek om goedkeuring van efgartigimod (ARGX-113) voor de behandeling van gegeneraliseerde myasthenia gravis (gMG)

Wat is myasthenia gravis?

Myasthenia gravis (MG) is de naam van een aandoening die leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren. Deze tekst gaat over myasthenia gravis met antistoffen tegen acetylcholine-receptoren (AChR MG).
LEES MEER.