Amicus therapeuten kondigen eerste patiënt aan die is gedoseerd in fase 3 van PROPEL centrale studie van AT-GAA in patiënten met de ziekte van Pompe

20-12-2018 – Bron: Amicus Therapeutics, Inc. – Vertaling: Vrijwilliger Spierziekten Vlaanderen

Globale studie om AT-GAA te vergelijken met de ERT over 52 weken

CRANBURY, N.J., 20 dec. 2018 (GLOBE NEWSWIRE) – Amicus Therapeutics (Nasdaq:FOLD), een globaal biotechnologisch bedrijf gefocust op het ontdekken, ontwikkelen en leveren van nieuwe medicijnen voor zeldzame, metabolische ziekten, heeft vandaag de dosering aangekondigd van de eerste patiënt in een globale fase 3 klinische studie (ATB200-03, of PROPEL) van AT-GAA bij volwassen patiënten met late beginnende ziekte van Pompe. PROPEL is een 52 weken durende, dubbelblinde, willekeurige onderzoek dat is opgezet om de werkzaamheid, veiligheid en tolerantie van AT-GAA te vergelijken met de huidige standaardzorg, alglucosidase alfa, een enzymvervangende therapie (ERT).

Alle willekeurige deelnemers in het  PROPEL onderzoek naar AT-GAA, zullen een medicijn ontvangen die op de schaal van 1000L zijn vervaardigd en bedoeld voor klinische en commerciële levering. Amicus verwacht in 2019 ook om een kleinere, open-label studie van AT-GAA bij kinderen te starten.

“De initiatie van onze globale PROPEL studie is een echt voorbeeld van onze mogelijkheden om te ontdekken, ontwikkelen en vervaardigen van veelbelovende therapieën, en hen zo snel als we kunnen af te leveren aan de patiënten,” zei John F. Crowley, voorzitter en directeur van Amicus Therapeutics Inc. “Met de eerste patiënt die in dit belangrijk onderzoek werd behandeld, zijn we nu in staat om toegang tot AT-GAA te geven aan veel meer volwassenen met laat beginnende ziekte van Pompe. Belangrijk is dat deze studie de eerste is die AT-GAA op commerciële schaal aanbiedt, volgend op vele jaren van ijverig werk aan de CMC en het vervaardigen van biovergelijkbaar materiaal, dat we nu kunnen aanbieden voor de studie en de toekomstige wereldwijde Pompe-populatie. Mensen die leven met de ziekte van Pompe zijn dringend op zoek naar nieuwe opties en we hopen dat de behandelingservaring  in deze studie globale wettelijke voorstellen zal mogelijk maken.”

De ziekte van Pompe is een erfelijke lysosomale stapelingsziekte veroorzaakt door een defect in het enzymzuur alpha-glucosidase (GAA). Verminderde of afwezige GAA-niveaus leiden tot de ophoping van glucogeen in cellen en veroorzaakt progressieve spierzwakte doorheen het lichaam, waardoor verschillende vitale weefsels van het lichaam worden aangetast. AT-GAA is een onderzoekstherapie die bestaat uit ATB200, een unieke recombinante menselijke alpha-glucosidase (rhGAA) enzym met geoptimaliseerde koolhydraatstructuren, vooral mannose-6 fosfaat (M6P), om opname te verhogen samen toegediend met AT2221, een farmacologische begeleider.

Tahseen Mozaffar, dokter, professor en voorzitter van neurologie en directeur van het neuromusculaire programma in het UC Irvine en hoofdonderzoeker in de PROPEL studie verklaarde: “De PROPEL studie voorziet ons de mogelijkheid om verder te bouwen op de zeer overtuigende gegevensverzameling van de eerdere fase ½ klinische studie. De PROPEL studie is goed ontworpen, met een actieve vergelijkende arm en verschillende belangrijke beoordelingen van de werkzaamheid, waaronder de gouden standaard zes-minuten staptest. Ik kijk uit naar het behandelen van meer patiënten met AT-GAA in deze studie.”

Bij de PROPEL studie verwacht men ongeveer 100 deelnemers (ERT-ervaren en ERT-naïef) te schrijven op maximaal 90 wereldwijde locaties. De deelnemers zullen willekeurig 2:1 ingedeeld worden om een onderzoekende AT-GAA (ATB200 samen toegediend met de orale begeleider AT2221) of de standaardbehandeling ERT samen met een placebo toegediend in een 52 weken durende dubbelblinde primaire behandelingsperiode. Volgend op deze eerste behandelingsperiode, zullen alle deelnemers in aanmerking komen om voor AT-GAA in een langlopend open-label uitbreidingsonderzoek.

De PROPEL studie is ontworpen om de superioriteit te beoordelen van de AT-GAA vergeleken met alglucosidase alfa. Het primaire werkpunt is verandering bekomen in de loopafstand van de zes-minuten staptest van basislijn tot week 52. Het tweede werkpunt omvat ademhalingsmetingen en extra metingen van de spierfunctie en spiersterkte. Meer informatie vindt u, samen met een lijst van participerende websites, op www.clinicaltrials.gov : NCT03729362.

Gebaseerd op regelgevende feedback van zowel de Amerikaanse FDA als de Europese EMA, wordt van de PROPEL studie de goedkeuring verwacht voor een brede indicatie,  bij zowel de ERT wisselende patiënten en patiënten zonder behandeling , als voor de pediatrische populatie. Inschrijvingen in de PROPEL studie worden verwacht voltooid te zijn in 2019.

Over AT-GAA

AT-GAA is een onderzoekstherapie die bestaat uit ATB200, een unieke recombinant menselijk zuur alpha-glucosidase (rhGAA) enzym met geoptimaliseerde koolhydraatstructuren, specifiek mannose-6 fosfaat (M6P), samen toegediend met AT2221, een farmacologische begeleider, om de opname te verhogen. In preklinische studies, werd AT-GAA geassocieerd met verhoogde weefselenzym niveaus verminderde glycogeen niveaus in de spieren en verbeteringen in de spiersterkte.

Over de ziekte van Pompe

De ziekte van Pompe is een erfelijke lysomale opslagstoornis veroorzaakt door een defect in het enzymzuur alpha-glucosidase (GAA). Verminderde of afwezige GAA-niveaus leiden tot ophoping van glycogeen in cellen, waarvan wordt aangenomen dat het resulteert in de klinische manifestaties van de ziekte van Pompe. De ziekte van Pompe kan slopend zijn en wordt gekenmerkt door ernstige spierzwakte die na verloop van tijd verergert. De ziekte van Pompe gaat van een snel fatale infantiele vorm met significante impact op de hartfunctie tot een meer langzame, progressieve, laat- beginnende vorm die vooral de skeletspieren beïnvloedt. Er wordt geschat dat de ziekte van Pompe wereldwijd ongeveer 5000 tot 10000 mensen treft.