Andere nuttige boekentips

Andere nuttige boekentips over spierziekten:

Verwerking en omgaan

Nu even niet(s)

Auteur: Cathy Saelens - ISBN: 9789463428804 - www.mijnbestseller.nl

Wanneer een ziekte me dagelijks confronteert met spierzwakte en plots opkomende verlammingen, verandert mijn leven drastisch. Het wordt een lange zoektocht naar een diagnose. De dokters zoeken niet meer verder. Vind ik zelf het ontbrekende puzzelstukje?

Hoera! Ik heb een burn-out!

Auteur: Freddy Withagels - ISBN 978-90-822676-1-7 - Uitgeverij Van Gucht

Een persoonlijk en positief verhaal over gelukkig ontwaken uit een burn-out. Deze ervaring wil ik met jullie delen tijdens een presentatie. Stap voor stap kom ik tot oplossingen die werkten.

Freddy Withagels (°1953) is industrieel ingenieur. Hij is al meer dan 10 jaar mantelzorger van zijn echtgenote die een erfelijke aandoening heeft, Myotone Dystrofie type I.

Leven met pijn, de kunst van het aanvaarden

Auteur: Martine Veehof en Karlein Schreurs - Co-auteur: Monique Hulsbergen en  Ernst Bohlmeijer - ISBN: 9789461050816 - Uitgever: Uitgeverij Boom

Een op de vijf volwassenen in westerse landen heeft last van chronische pijn. Gewrichtsaandoeningen en nek- en rugklachten zijn de meest voorkomende aandoeningen in Nederland. Dit soort pijn brengt beperkingen met zich mee die de kwaliteit van leven aantasten. Onderzoek wijst uit dat psychische stoornissen en klachten veel vaker voorkomen bij mensen met pijn.

De invloed van gedachten

Auteur: Christel Mantel - ISBN: 9789461931849 - Uitgever: Mijnbestseller B.V.

Inspirerende verhalen van een vrouw met en spierziekte
Wat doe je als je hindernissen tegenkomt in je leven op het gebied van gezondheid, werk en de liefde?

Christel Mantel verstopte zich regelmatig achter een masker of lachte het weg. In 23 aangrijpende verhalen omschrijft ze haar ontwikkeling naar een zelfbewuste en realistische vrouw die aan het roer staat. Je bent getuige van de invloed van haar gedachten én haar spierziekte op de keuzes in haar leven. Van haar studiekeuze tot ondernemerschap, van kinderwens tot het beëindigen van haar relatie en van haar eerste rolstoel tot het gebruiken van beademing.

Met humor en zelfspot legt ze haar verborgen gedachten, achterliggende motieven en diepste gevoelens bloot. Dit boek is een pleidooi voor haar motto: 'mijn grootste handicap is mijn denken, niet mijn lichaam.'


Voeding

Gerechten die vlot naar binnen gaan

Piet Huysentruyt - Piet Puur - EAN: 9789020985818 - Bron: ALS-liga

Typische Piet Huysentruyt - recepten gepureerd! Chef-kok en tv-personality Piet Huysentruyt neemt de ALS-problematiek zeer ter harte en creëerde een 35-tal ‘normale’ gerechten die hij dan ook tot purees, stoemps, shakes en smoothies omtoverde. Dit boekje is niet alleen voor ALS-patiënten bedoeld, maar voor iedereen die problemen heeft met kauwen, slikken of vast voedsel.


Afscheid en rouw

Ik moet nu gaan

Mieke Maerten, ISBN-nummer: 9789460683251 - Uitgever: Marmer Boeken BV

Wat gaat er in een moeder om wanneer ze van haar zesendertigjarige zoon verneemt dat hij ongeneeslijk ziek is en een euthanasieaanvraag op papier heeft gezet? De innerlijke dialoog die de auteur met haar zoon Pieter voert, geeft niet enkel antwoord op die vraag maar maakt de lezer ook deelgenoot van het laatste bedrijf in het levensverhaal van Pieter.

Je stappen op de twaalf treden

Auteur: Jos Huypens - ISBN: 978-2-509-02229-5 - Uitgever: Politeia

Op kerstavond gaat de deurbel en als Dolores Thijs opendoet ziet ze haar huisarts staan. Sfeer en kaarslicht zijn dan iets uit een ver verleden, een tijd die nooit meer terugkomt.

Omdat de medewerkers van het zwembad ook zin hebben in kerstavond nemen ze het risico om het water te verversen terwijl er nog gezwommen mag worden. De pomp zuigt John met zijn vriend Mark naar het afzuigrooster ...

Dolores, de moeder van John, beschrijft in Je stappen op de twaalf treden de shock die daarop volgt, de verpletterende confrontatie met de dood en hoe de tijd voor haar en haar gezin stil blijft staan terwijl het leven verdergaat.

Rouwdoula, begeleider bij leven en verlies

Auteur: Patty Duijn - ISBN: 9789492495686 - Uitgever: Water
Als vrijwilliger in een hospice maakte Patty Duijn jaren geleden kennis met de complexe emoties en keuzes die horen bij de laatste levensfase.


Andere

Voorbij de vraagtekens

E. De Schauwer, C. Vandekinderen & I. Van de Putte - ISBN: 9789044127386 - Uitgever: Garant Uitgevers

In het onderwijs kan inclusie een belangrijke rol spelen, maar het vergt ook veel inspanningen van leerkrachten. In het boek 'Voorbij de vraagtekens?!' van E. De Schauwer kan je daarover getuigenissen lezen van leraren die werken aan inclusie en vertellen over hun praktijkervaring. Ze vertellen over de komst van de kinderen op school, onzekerheden, participatie in de klas, communicatie en de rol van ondersteuning en teamwerking.

Kom op voor jezelf - Patiënten kunnen artsen beter leren communiceren

Auteur: Jos Huypens - ISBN: 978-2-509-02229-5 - Uitgever: Politeia

De klassieke eenrichtingscommunicatie van arts naar patiënt is achterhaald. De tijd is rijp om tot een echte dialoog te komen. Maar hoe pak je dat aan als patiënt? Hoe kom je tot een volwassen gesprek dat niet vertrekt vanuit ontzag en onderdanigheid maar vanuit wederzijds respect? En hoe kan een arts, rekening houdende met zijn hoge werklast en met alle emoties, vragen en angsten van de patiënt, toch duidelijk en toegankelijk communiceren? 

Andere nuttige boekentips voor personen die geconfronteerd worden met een spierziekte

Ook een boekentip?

Misschien kan jij ons ook een boek aanraden? Dan horen wij dit graag via secretariaat@spierziektenvlaanderen.be.