Bibliotheek en archief

Op deze pagina vind je een overzicht van interessante nieuwsberichten die verband houden met spierziekten.
LEES MEER

Lijst met veel gebruikte afkortingen binnen de sector welzijnszorg. Lees meer.

Hierbij enkele interessante links van andere verenigingen.

Een overzicht met interessante boekentips voor jong en oud. Lees meer.

Een overzicht met interessante tips voor jong en oud. Lees meer.

Overzicht met interessante websites rond hulpmiddelen. Lees meer.

Enkele nuttige tips om hulpverlening te regelen, lees meer.

Via het Vlaams netwerk zeldzame ziekten, subgroep neuromusculaire werd er een lijst opgemaakt met kinesisten die zich gespecialiseerd hebben in patiënten met neuromusculaire aandoeningen. Deze specialisatie is een officiële specialisatie, dus dit betreft niet zomaar een lijst. Lees meer.

Medische ontwikkelingen per diagnosegroep. Lees meer.

Heb je hulp nodig bij verplaatsingen omwille van jouw fysieke beperking? Er bestaan allerhande steunmaatregelen om jouw verplaatsingen te vereenvoudigen of financieel haalbaar te maken. Lees meer.

Abdominaal de buik betreffend
Abducerend zijwaarts – dwz naar buiten – bewegend
Acetylcholine

Lees meer.

Een neurotransmittor, dwz een stofje dat door zenuwuiteinden kan worden uitgescheiden en dat spier aanzet tot samentrekking

Als persoon met een handicap hebt u veel extra uitgaven. Daarom zijn er verschillende financiële en fiscale tegemoetkomingen waar u recht op kunt hebben. Ook als mantelzorgers maak je aanspraak op een heel pak tegemoetkomingen. Lees meer.

Op de pagina Toegankelijkheid vind je verschillende interessante websites met uitgebreide informatie over alles rond toegankelijkheid. Lees meer.

Nuttige adressen vind je via de pagina Recht, regelgeving en overheid. Lees meer.

Sommige aandoeningen zijn echter heel zeldzaam, waardoor er slechts een aantal personen binnen Spierziekten Vlaanderen zijn die deze aandoening hebben.

Voor een aantal andere NMA's bestaan er reeds goed georganiseerde verenigingen. Wij verwijzen mensen, die zich bij ons aanmelden en één van die aandoeningen hebben, steeds naar hen door.

Dit wil echter helemaal niet zeggen dat wij deze mensen niets te bieden hebben. Iedereen is welkom op onze evenementen, en de nieuwsbrieven en de themadagen bieden een schat aan informatie. Mensen met een neuromusculaire aandoening hebben immers vaak te kampen met dezelfde problemen, ongeacht hun diagnose. Ontdek hier enkele andere verenigingen.

Wij bieden jou een overzicht met interessante tips over toegankelijke uitstapjes, vakantieverblijven…  Lees meer.

07-06-2017 – Deelnemen aan de arbeidsmarkt is niet enkel de manier bij uitstek om een inkomen te verwerven, maar ook om een betekenisvolle rol op te nemen in de samenleving. Van zodra je chronisch ziek wordt, komt de integratie op de arbeidsmarkt echter in het gedrang. Aangepaste maatregelen zijn nodig om mensen met een chronische aandoening zo lang mogelijk aan het werk te houden en aan het werk te laten gaan. Lees meer op de website van het Vlaams Patiëntenplatform.


Talenticap

Met Talenticap slaan het Neutraal Syndicaat Zelfstandigen (NSZ), HAZO vzw en Alin vzw de handen in elkaar om ondersteuning te bieden voor en door ondernemers met een handicap. Lees meer.

Talenticap

Zorgwijs.be is een initiatief dat gefinancierd wordt door het VAPH

20-07-2020 - Vzw PVBwijzer lanceerde samen met het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) Zorgwijs.be. Zorgwijs is een gebruiksvriendelijk, online platform waar personen met een handicap een overzicht vinden van het zorgaanbod dat ze kunnen betalen met hun persoonsvolgend budget. Lees meer.

Aandachtspunten bij het invullen van een OP PVB/checklist prioritering voor personen met een spierziekte

Heb je geen idee of je in aanmerking komt voor een budget? Of weet je niet waarmee je rekening dient te houden bij het invullen van de aanvraag voor een persoonsvolgend budget? Dan hebben we voor jou een handige leidraad. Lees meer.

Ga niet onvoorbereid!

Geheugensteuntje/aanvinklijst bij het bezoek aan de hulpverlener

Wat je moet weten bij een consultatie van een arts, sociaal medewerker of ergotherapeut voor het erkennen van een handicap, het aanvragen van tegemoetkomingen of voor het aanvragen van hulpmiddelen. lees meer.


Plekje voor brussen

Spierziekten Vlaanderen wilt ook aandacht schenken aan de BRUSsen (= BRoer of zUS van een kind met een spierziekte). LEES MEER

Verhuisd? Nieuw mailadres?

Ben jij reeds lid van Spierziekten Vlaanderen vzw en ontvang jij geen uitnodigingen via mail of post? Dit kan verscheidene oorzaken hebben: Ontdek hier de mogelijke oorzaken.