Boekentips voor en over kinderen, broers, zussen en betrokkenen

De survivalgids voor langdurig zieke kinderen
Auteur: Sarah Kumar - Illustraties: Josine van Schijndel - ISBN: 9789059328389 - Uitgever: Schuyt & Co van Halewyck
Wat gebeurt er als je plots ziek wordt? Hoe ga je om met een veranderd lichaam? Hoe word je pijn de baas? Tips voor ernstig zieke kinderen (zoals kankerpatiënten, slachtoffers van een verkeersongeval etc.) en hun naasten.

Dat heb je van mij (Vanaf 10 jaar)
Auteur: Martine F. Delfos - Illustraties: Sjeng Schupp - ISBN: 9789075564129 - Uitgeverij SWP
Martine Delfos beschrijft heel duidelijk ingewikkelde begrippen als DNA, chromosomen en genen. Ze legt de evolutietheorie van Darwin uit en verklaart waarom sommige soorten uitsterven en waarom je blauwe of bruine ogen hebt. Een heldere kijk op het ontstaan van de wereld en de ontwikkeling van de soorten.

Mikko, mijn stoere broer
Auteurs: Hijltje Vink, Diny van de Lustgraaf - Illustrator: Diny van de Lustgraaf - ISBN: 9789033627927 - Uitgever: de Banier
Het is niet gemakkelijk om een meervoudig gehandicapt broertje te hebben. En Lisa (10) heeft echt niet altijd zin in vragen over haar broertje. Wil je weten waarom Mikko in een rolstoel zit, of hij kan praten en hoe het leven met een gehandicapt broertje eruit ziet? Lisa vertelt erover in dit boek. Zo hoopt ze minder vragen te krijgen!

Knaap (vanaf 10 jaar)
Auteur: Geert De Kockere - Illustraties: J. Devrome - ISBN: 9789058382498 - Uitgeverij De Eenhoorn
Een geschenkboek over een jongetje dat anders is dan de meeste jongetjes

Bijzondere broers en zussen
Auteurs: A. Hames, M. MacCaffrey - ISBN: 9789085605072 - Uitgever: Nino
Broers en zussen van kinderen met een handicap of ernstige ziekte hebben soms het gevoel dat ze er alleen voor staan, dat niemand hun ervaringen deelt. In dit boek vertellen kinderen van verschillende leeftijden in hun eigen woorden wat het voor hen betekent. Ze praten over hun frustraties, het plezier dat ze met elkaar hebben, hun boosheid en verdriet. De ervaringsverhalen geven kinderen, jongeren, ouders en hulpverleners de gelegenheid ervaringen te delen en uit te wisselen.

Broers- en zussenboek
Auteur: Anjet van Dijken - EAN: 9789401408844 - Uitgever: Lannoo Campus
Hoe is het om op te groeien in een gezin met een broer of zus met autisme, een spierziekte...?

Prentenboek over ziek zijn en rouwverwerking
Auteur: Christianne van Dooijewaard - Illustraties van Steffie Padmos - ISBN: 9789085606567 - VSN.nl
Egeltje werd op een mooie winterdag geboren. Papa en mama egel waren erg blij met hun kindje. Egeltje groeide flink en hij kreeg stevige stekels. Maar na een paar maanden begon mama egel zich ongerust te maken. Egeltje speelde niet zoals de andere egeltjes en zijn stekeltjes leken wel slapper te worden.

Wacht even (als je broer of zus een spierziekte heeft)
Auteur en illustraties Janneke Vonkeman - ISBN: 90 261 1639 x - Uitgave van Spierziekten Nederland (VSN) en Uitgeverij Fontein
Broers en zussen van twaalf tot zeventien jaar vertellen openhartig over hun gevoelens. Zij hebben een zus of broer met een spierziekte of hebben zelf zo'n ziekte. Ook over de uitkomsten van een onderzoek van Hester Verberkt naar broers en zussen en Duchenne spierdystrofie.

Floris - Net even anders
Auteur: M.Plak-de Vries - ISBN: 9789033629686 - Uitgeverij Johannes Multimedia
In vijftig columns beschrijft Marian Plak bijzondere momenten uit het leven van haar zoon Floris. Floris heeft de progressieve spierziekte FSDH. Vanwege Floris' handicap gaan veel dingen in het gezin Plak anders dan normaal. Soms is dat even slikken, maar het levert ook grappige situaties op. De columns verschenen eerder in familieblad Terdege.

Dit ben ik - Kinderen met spierziekte
Auteur: Janneke Vonkeman - Illustrator: Leo de Veld - ISBN: 9026114028 - Uitgever: VBK Media
Björn, Laura, Edward, Samantha, Martijn, Nanda, Bryan, Cathry en Peter: negen kinderen van een jaar of tien, twaalf. Gewone kinderen met iets minder gewone levens, omdat ze allemaal een spierziekte hebben. Openhartig vertellen ze in dit boekje over wat ze nog weten van toen ze klein waren, over belevenissen op school en met vrienden, over hun angsten en hun dromen. Gewone en ongewone verhalen zijn het, geschreven en getekend voor kinderen en volwassenen.

Fantje met een beperking: Op de boerderij - (voor)leesboek en kleurboek
Auteur en illustraties: Astrid Linke - ISBN: 978 16 162 7642 3 - Uitgever: Shop My Book.com
Het onzichtbare vlekje dat ‘Limb Girdle Muscular Dystrofy’ heet.

Mantelzorg rust ook op kinderschouders
Naar schatting 20.000 tot 40.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen hebben een ouder met een ernstige chronische ziekte of handicap Voor de jongeren zelf is er een kort filmpje met bewegende beelden van Roman Klochkov en een kinderboek met illustraties van Gerda Dendooven. Lees meer.

Dagboek van een dapper meisje
Auteur: Jeanet Nijeboer, Rob Pietersen - ISBN: 9789022548172 - Uitgever: Forumboekerij.nl
Hatice Kocyigit (Turkije, 1985) was een meisje dat elke dag tot het donker met haar vrienden buiten voetbalde. Haar bijnaam was de 'Maradonna' van Venray'. Een progressieve spierziekte schopte haar hele leventje en haar droom om sportlerares te worden in de war. Dapper ging ze de stijd aan met de pijn en vermoeidheid die haar teisteren en met de artsen die haar maar niet serius namen. Die haar zelfs aan haar lot overlieten nadat zee en verschrikkelijke diagnose kreeg.

Sam - 19 jaar aan de zijlaan van een bijzonder leven
Auteur: Ria Bremer - ISBN: 9789021549606 - Uitgever: Kosmos
Sam Galesloot had volgens de artsen geen kwaliteit van leven meer: vijf jaar oud, doof en blind, en uiteindelijk gebonden aan een rolstoel en een beademingsapparaat. Een paar maanden gaf men hem. Maar het leven van Sam ging door, hij werd volwassen en bleef iedereen verbazen. Ria Bremer vertelde zijn verhaal in de gelijknamige documentaire. Het boek Sam is Ria's persoonlijke verhaal. Zij laat zien hoe zij de negentien jaar aan de zijlijn van Sams leven heeft ervaren.


Ook een boekentip?

Misschien kan jij ons ook een boek aanraden? Dan horen wij dit graag via het contactformulier hieronder.