Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie

CIDP is een chronische neuropathie die de isolatie van de zenuwen in armen en benen beschadigt.CIDP zorgt ervoor dat de signalen van de huid niet goed meer aan de hersenen worden doorgegeven en dat de signalen uit de hersenen niet of gebrekkig bij de spieren terecht komen. Lees meer.

CIDP en GBS vertonen heel wat overeenkomsten:

  • In beide gevallen is er sprake van een gevoel van verlamming, vermoeidheid, pijn en een verminderd gevoel. 
  • Bij een normaal persoon werken de beide soorten zenuwen (gevoelszenuwen of sensorische zenuwen en de motore zenuwen of bewegingszenuwen) perfect. In het geval van CIDP of GBS wordt het omhulsel van de zenuwen (myeline) beschadigd waardoor er storingen optreden in het gevoel en/of in de motoriek. 

CIDP-versus-GBS Polyneuropathieën

  • Beide aandoeningen kunnen behandeld worden met immunoglobulinen (IVIg) en plasmaferese (PF). CIDP kan ook behandeld worden met cortisone, bij GBS blijkt dit niet te werken. 

Lees meer.

Medische ontwikkelingen Chronisch inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP) en ander nieuws, lees meer.

Uit ervaring weten wij dat het enorm deugd kan doen om met lotgenoten te praten of om ervaringen van lotgenoten te kunnen lezen. Dit kan een belangrijke steun betekenen bij het verwerken van een diagnose, emoties en problemen. Lees meer.

In België kunnen mensen met een neuromusculaire aandoening zich wenden tot neuromusculaire referentiecentra (NMRC). Zij kunnen daar terecht bij een deskundig team van allerlei disciplines voor diagnose, behandeling en begeleiding. Voor en samen met de persoon en zijn omgeving garandeert het deskundig team alle zorgen op medisch, paramedisch, psychologisch en sociaal vlak. Voor meer info NMRC’s en adressen.

Youtube-filmpje met het verhaal van Filip Rabaut, CIDP-patiënt


Mooi en duidelijk filmpje over CIDP en getuigenis Linde

Diagnosegroep

Polyneuropathiën (bij spierziekten)
Filip Rabaut en Stephanie Bataillie