CMT bewustwordingsmaand

Weet je niet veel over Charcot-Marie-Tooth?

Het is echter de meest voorkomende zeldzame ziekte met 2,8 miljoen mensen wereldwijd.
#ECMTF #CMT #EuropeanCMTFederation

De Europese CMT Federatie (of ECMT) heeft een derde campagne gelanceerd om het bewustzijn rond Charcot-Marie-Tooth te verhogen: de meest voorkomende zeldzame aandoening.

Het loopt tijdens deze maand in 7 Europese landen om het grote publiek en de professionele zorgverstrekkers bewuster te maken van de pathologie en symptomen rond deze aandoening. Het doel van deze campagne is om de screening te verbeteren en de fouten in diagnose te beperken zodat men de best mogelijke zorg kan krijgen.

Een zeldzame aandoening… toch veel voorkomend.

WAT IS CMT (OF HMSN)?

Een ziekte van de perifere zenuwen die de spieren aansturen (in tegenstelling tot spierdystrofie, waarbij de spieren zelf aangetast worden). [1,2]

Vόόr het tijdperk van de moleculaire biologie en genetisch onderzoek werd CMT doorgaans ingedeeld in Type 1 (met abnormaal lage zenuwgeleidingssnelheden, wijzend op demyelinisatie) en Type 2 (met normale zenuwgeleidingssnelheden, wijzend op axonale of neuronale degeneratie).

De ziekte komt voor onder beide geslachten, alle rassen en alle etnische groepen. Het is de meest voorkomende erfelijke perifere neuropathie, die 2,8 miljoen mensen wereldwijd treft. Deze zeldzame, erfelijke, geleidelijk progressieve neuropathieën die bekend werden als de ziekte van Charcot-Marie-Tooth (CMT), werden onafhankelijk van elkaar beschreven in 1886 door Charcot en Marie in Frankrijk en door Tooth in het UK.

De eerste symptomen kunnen zich op alle leeftijden voordoen, maar verschijnen meestal in de eerste tien tot twintig levensjaren [1,2].

Wat-zijn-de-eerste-symptomen-van-Charcot-Marie-Tooth CMT bewustwordingsmaand