Lancering nieuwe website lysosomale ziekten - Lysomed.be
21-01-2022 - Ontdek de website die algemene informatie omvat en gericht is op mensen die geconfronteerd worden met lysosomale stapelingsziekten zoals de ziekten van Gaucher, Fabry, Pompe en MPS I.
- Hoe de ziekte te begrijpen?
- Wat zijn de oorzaken?
- Wat zijn de symptomen?
- ...
Wat is de ziekte van Pompe?
De ziekte van Pompe is een zeldzame erfelijke progressieve ziekte. De ziekte kan worden doorgegeven aan kinderen als beide ouders het defecte gen hebben.
Mensen met deze ziekte hebben niet genoeg van een enzym dat zure alpha-glucosidase (GAA) of zure maltase wordt genoemd. Dit enzym is nodig om glycogeen af te breken. Glycogeen is een soort suiker die in spiercellen wordt opgeslagen om, indien nodig, weer omgezet te kunnen worden in energie. Als er teveel glycogeen in de spiercellen wordt opgeslagen, geraken de cellen beschadigd en kunnen de spieren niet goed functioneren. Omdat het enzym zich in een deel van de cel bevindt dat het lysosoom heet, wordt de ziekte van Pompe ook wel een lysosomale stapelingsziekte genoemd. Omdat het materiaal dat wordt opgeslagen glycogeen heet, wordt de ziekte van Pompe ook een glycogeen stapelingsziekte genoemd. En omdat het ook de spieren kapot maakt, wordt het ook een spierziekte genoemd. De ziekte van Pompe behoort dus tot meerdere categorieën ziekten. De symptomen van de ziekte van Pompe kunnen van baby tot volwassene op elke leeftijd ontstaan en daarom krijgen mensen afhankelijk van de symptomen de diagnose infantiele (baby uitingsvorm) of late uitingsvorm (variërend van zeer jonge tot oude patiënten) van de ziekte van Pompe.
De ziekte van Pompe is uniek omdat enkel voor deze ziekte voorlopig een behandeling bestaat die de ziekte grotendeels kan stabiliseren (niet genezen). Patiënten worden hierbij behandeld met een enzym vervangende therapie (Myozyme).
De ziekte van Pompe is een zeldzame erfelijke progressieve ziekte. De ziekte kan worden doorgegeven aan kinderen als beide ouders het defecte gen hebben.
Mensen met deze ziekte hebben niet genoeg van een enzym dat zure alpha-glucosidase (GAA) of zure maltase wordt genoemd. Dit enzym is nodig om glycogeen af te breken.
Glycogeen is een soort suiker dat in spiercellen wordt opgeslagen om, indien nodig, weer omgezet te kunnen worden in energie. Als er teveel glycogeen in de spiercellen wordt opgeslagen, raken de cellen beschadigd en kunnen de spieren niet goed functioneren. Omdat het enzym zich in een deel van de cel bevindt dat het lysosoom heet, wordt de ziekte van Pompe ook wel een lysosomale stapelingsziekte genoemd. Omdat het materiaal dat wordt opgeslagen glycogeen heet, wordt de ziekte van Pompe ook een glycogeen stapelingsziekte genoemd. En omdat het ook de spieren kapot maakt, wordt het ook een spierziekte genoemd. De ziekte van Pompe behoort dus tot meerdere categorieën ziekten. De symptomen van de ziekte van Pompe kunnen van baby tot volwassene op elke leeftijd ontstaan en daarom krijgen mensen afhankelijk van de symptomen de diagnose infantiele (baby uitingsvorm) of late uitingsvorm (variërend van zeer jonge tot oude patiënten) van de ziekte van Pompe.
Uit ervaring weten wij dat het enorm deugd kan doen om met lotgenoten te praten of om ervaringen van lotgenoten te kunnen lezen. Dit kan een belangrijke steun betekenen bij het verwerken van een diagnose, emoties en problemen. Lees meer.
Leven met de ziekte van Pompe
VIDEO – Getuigenis Tiffany, leven met de ziekte van Pompe, bekijk hier.
Enzymtherapie in de praktijk
VIDEO – Getuigenis Danny, patiënt met ziekte van Pompe (ABMM), bekijk hier.
Medische ontwikkelingen en ander nieuws over ziekte van pompe, lees meer.
Bewegen, een noodzaak voor mensen met de ziekte van Pompe
Door Dr. Karel Watteyne, revalidatiearts NMRC-West campus Brugge
De ziekte van Pompe: oorzaak, kliniek, diagnose en behandeling
In België kunnen mensen met een neuromusculaire aandoening zich wenden tot neuromusculaire referentiecentra (NMRC). Zij kunnen daar terecht bij een deskundig team van allerlei disciplines voor diagnose, behandeling en begeleiding. Voor en samen met de persoon en zijn omgeving garandeert het deskundig team alle zorgen op medisch, paramedisch, psychologisch en sociaal vlak. Voor meer info NMRC’s en adressen.
Bevraging bij Pompe patiënten
Publicatie nieuwsbrief Spierziekten Nederland - Spierziekten Vlaanderen
Met o.a.:
- Onderzoek naar leefstijl bij spierziekten
- Anesthesie bij congenitale spierziekten. Wat zijn de aandachtspunten? Waar moet u op letten?
- Onderzoek naar afwijkingen in de witte stof in de hersenen bij patiënten met de klassiek infantiele vorm
- Hart en vaatziekten bij volwassen met de ziekte van Pompe
- Update over de verschillende studies en therapieën
Met dank aan Spierziekten Nederland.
Verslagen bijeenkomsten
Zaterdag 11 mei 2019 – Bijeenkomst voor alle Pompe-patiënten en partners, door Spierziekten Vlaanderen vzw en ABMM asbl
Donderdag 18 oktober 2018 – Bedrijfsbezoek aan Genzyme in Geel voor Pompe-patiënten en hun partners
Dinsdag 10 april 2018 – Boeiende ontmoeting van adviesraad voor de ziekte van Pompe
Zaterdag 7 mei 2017 – Themanamiddag: ziekte van Pompe: ‘Hoe een medicijn alles veranderde’


