Sjoe van Antwerpen
De ‘Sjoe van Antwerpen’ is een wisseltrofee voor vrijwilligers en verenigingen die zich belangeloos inzetten voor personen met een handicap. Naast de trofee krijgt de winnaar ook een cadeaubon van € 200. Met deze trofee willen de stad Antwerpen en de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap deze mensen bedanken voor hun harde werk.
Elke Antwerpenaar kon kandidaten indienen. Vervolgens koos een onafhankelijke jury de nieuwe ‘Sjoe van Antwerpen’. Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor sociale zaken en samenlevingsopbouw
Dossier indienen
Enkele weken geleden ontdekte ik deze mooie titel van ‘Sjoe van Antwerpen’. Ik twijfelde geen moment en begon onmiddellijk een dossier op te stellen om ons ‘Emma’tje’ voor te stellen aan de adviesraad.
Wekenlang hoorde ik er niets van. Maar niet getreurd, ik schreef haar in als verrassing… ze wist nog van niets. Dus als ze niet verkozen zou worden, zou ze het ook niet geweten hebben. Door ons wordt ze tenslotte al jarenlang (meer dan 20 jaar!) gewaardeerd als een trouwe en waardevolle vrijwilliger. Net zoals bij Emma waarderen we al onze vrijwilligers, zonder hen zou Spierziekten Vlaanderen (vroeger Nema) niet kunnen bestaan!
Pas 2 dagen voor de uitreiking kreeg ik te horen dat Emma genomineerd was. Gelukkig hadden Emma en ik geen andere plannen en konden we afzakken naar ‘t Schoon Verdiep van het Stadhuis van Antwerpen. Maar zonder veel verwachtingen – we hadden tenslotte geen uitnodiging ontvangen, stonden zelfs niet op de gastenlijst… maar een beetje hoop had ik nog wel, want ze hadden me opgebeld 😉 – genoten we in het mooie kader van het gezelschap van vrijwilligers van andere vzw’s en konden we smullen van heerlijke hapjes en drankjes (klaargemaakt door BITS N BITES, een eethuis in Kontich die werken met mensen met een beperking).
Toen de schepen in zijn speech duidelijk liet blijken dat de ‘Sjoe’ een vrouw was, terwijl er alleen maar mannen stonden (bij de eerste 5 genomineerden) … sprongen de tranen in onze ogen … Emma keek me aan met een blik van… dit kan niet waar zijn! Help! Een héél ontroerend moment! Te meer omdat haar echtgenoot haar vroeger ook altijd ‘sjoe’ noemde… Misschien klinkt dit iets té zweverig voor sommige mensen, maar ik ben ervan overtuigd dat sommige zaken niet toevallig gebeuren!
Trillerig van de emoties nam Emma de trofee in ontvangst en gaf ze interviews aan de pers.
We sloten deze namiddag af met haar woorden ‘Dit zal ik nooit vergeten!’ Proficiat Emma, je hebt dit verdiend!
Karin Moons
3 december 2015 – ‘t Schoon Verdiep, Stadhuis Antwerpen
Speech door Schepen Fons Duchateau (Sjoe van Antwerpen)
Bron: blog.seniorennet.be/regionaleredactie – De Sjoe van Antwerpen
De Sjoe is niet zomaar een trofee. Het is de erkenning van vrijwilligers en verenigingen die zich belangeloos voor mensen met een handicap inzetten.
Er zijn veel ‘sjoes’ in onze stad. Vrijwilligerswerk is iets wat je nooit kan overwaarderen, waardoor we het al te vaak onderwaarderen. lk kan u alvast vertellen dat de Sjoe dit jaar naar een uitzonderlijke vereniging of persoon gaat. De sjoe is meer dan dubbel en dik verdiend. lk heb wat research gedaan naar de winnaar en ik durf zeggen: als we er meer van dit kaliber zouden hebben, was de wereld er beter aan toe. Het gaat over inzet die het menselijke bijna overstijgt. lk ben dan ook zeer trots dat ik hier vandaag mag staan.
Maar voor ik de winnaar aankondig – en ook wel wat om de spanning op te bouwen – zou ik van de gelegenheid gebruik willen maken om de adviesraad van personen met een handicap in de bloemen te zetten. Deze raad is immers niet alleen een zeer nuttig instrument van en voor mensen die steeds paraat zijn om solied advies te geven vanuit het standpunt voor wie het beleid bedoeld is.
De raad is dit jaar ook nog eens jarig. Ze staat de stad al tien jaar bij. lk zou dus graag even mevrouw Meert in de bloemen willen zetten als voorzitter. lk weet het, dit was niet gepland. Maar het leek me wel belangrijk. Gelukkige verjaardag en dank voor de inzet.
En dan nu. Het moment suprême. De laureate van de Sjoe 2015. En ik geef hiermee al meteen weg dat het een vrouw is. De laureate is iemand die door het leven helaas niet gespaard is. En dan heb ik het heel zacht uitgedrukt. Haar verhaal kan je onmogelijk lezen zonder een krop in de keel te krijgen. Hoeveel verdriet kan je als één mens te verwerken krijgen. Het beeldje: Een uitzonderlijke moedige vrouw die ondanks de vele tegenslagen er op haar 82ste nog steeds staat en zich al meer dan 20 jaar belangeloos inzet om het lijden van mensen met een neuromusculaire aandoening te verzachten.
Een ziekte waar ze niet zelf aan lijdt maar die toch haar leven heeft bepaald. Ze heeft te veel leden van haar gezin aan die ziekte moeten afgeven. lk ken niemand die met zoveel moed het onrecht in de ogen heeft gekeken en er toch niet onderdoor ging. Ondertussen weet u allemaal over wie het gaat, maar graag had ik toch nog even een citaat van haar mee gegeven uit één van haar getuigenissen toen ze drie van haar kinderen rolstoelafhankelijk zag worden. Het zijn woorden die ik niet zal vergeten.
“Hoe kon ik verder nog zin geven aan mijn leven, je kunt er zo maar niet tussen uit knijpen of je wentelen in zelfbeklag. Trouwens, ik zat vol opgepropte agressie. lk heb toen besloten om te vechten voor mijn kinderen, ik kon ze helaas niet genezen maar met een optimistische kijk heb ik besloten om mijn leven verder te zetten en te aanvaarden wat je niet kunt veranderen en daar ben ik in geslaagd.”
Mevrouw Emma Crambé. Proficiat en vooral dank u.
Ik had u tien Sjoes willen geven. Ze waren allemaal dubbel en dik verdiend geweest.
‘De Sjoe’
Ontwerp van Lucie Bausart en Yourie Sverlow.
Het beeldje stelt niet bepaald iets voor maar staat symbool voor beweging en vrijheid, in één woord bewegingsvrijheid; een bewegingsvrijheid die vitaal is voor mensen met een beperking. Deze trofee is voor ons dan ook een eerbetoon aan de mensen of instellingen die deze bewegingsvrijheid (zowel fysiek als mentaal) geven aan personen met een beperking. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk dit is. Mijn vader is voor de helft van zijn leven zwaar beperkt geweest en ik werd met die problematiek geconfronteerd. Ik heb mogen merken hoe dankbaar hij kon zijn als er met zijn beperking rekening werd gehouden en hij begrepen werd (Lucie Bausarf 2 december 2009).
Adviesraad personen met een handicap
De adviesraad personen met een handicap behartigt de belangen van personen met een handicap (PMH). De raad geeft de stad Antwerpen ook advies.
Elke handicap brengt specifieke noden met zich mee. Daarom werd in 2005 de adviesraad personen met een handicap opgericht. In de raad zitten vertegenwoordigers van verenigingen die de belangen van personen met een handicap behartigen.
De raad kan de stad Antwerpen adviseren over onderwerpen die personen met een handicap aanbelangen. Elk lid van de raad kan thema’s aanbrengen. Tijdelijke werkgroepen bespreken deze thema’s.