Ga niet onvoorbereid naar een arts voor het erkennen van een handicap of aanvragen van tegemoetkomingen en hulpmiddelen

Ga niet onvoorbereid!

Wat je moet weten bij een consultatie van een arts, sociaal medewerker of ergotherapeut voor het erkennen van een handicap, het aanvragen van tegemoetkomingen of voor het aanvragen van hulpmiddelen.

Via onderstaande lijst kun je de arts en/of sociaal werker een duidelijk beeld geven van je beperkingen.

Het is heel moeilijk voor een de arts, sociaal medewerker of ergotherapeut om de ernst van uw situatie in te schatten. De arts, sociaal medewerker of ergotherapeut kan enkel een inschatting maken op basis van een momentopname, vaak weerspiegelt dit niet de realiteit. Heel wat mensen met een neuromusculaire aandoening hebben betere en slechtere periodes. Het is dan ook uiterst belangrijk om de onderstaande vragen in te vullen op basis van uw minst goede periode. Tijdens het bezoek van of aan een arts, sociaal medewerker of ergotherapeut mag u zich uit trots niet beter voordoen dan u in werkelijkheid bent. Heeft u een betere periode, is het aangewezen om dit te vermelden en ook te antwoorden hoe je situatie is op de slechte periodes. Hierdoor kan de hulpverlener op de meest realistische manier uw noden bepalen.

De hulpverleners zullen u diverse vragen stellen gelijkend aan de onderstaande vragen. Het is belangrijk om steeds de realiteit weer te geven, vaak bestaan er geen zwart/wit antwoorden. Antwoorden kun je nuanceren of verduidelijken door het ‘Ja, maar…’ principe toe te passen. Een voorbeeldje: Kun je nog stappen?, uw antwoord: ‘Ja, maar ik gebruik een wandelstok.’ of ‘Ja, maar ik kan slechts korte afstanden overbruggen.’

Vul op voorhand de onderstaande vragen goed doordacht in en gebruik de antwoorden als geheugensteuntje bij het bezoek aan de hulpverlener.

Deze lijst kwam tot stand dankzij de hulp van Filip Rabaut, bestuurslid en diagnosegroepverantwoordelijke Polyneuropathieën Spierziekten Vlaanderen - oktober 2017