Impact van chronische ziekte op de persoon met een spierziekte en het gezin

Op deze zonnige herfstdag zaten we misschien liever buiten, maar de zon voelde zelfs binnen wel als een troostend warm deken tijdens emotionele momenten.

Verslagje themadag zaterdag 6 oktober 2018 - Auteur: Karin Moons

Naomi Van de Moortele, psychologe (volwassenen) van het NMRC UZ Gent gaf een presentatie over het effect van verlies van gezondheid, toekomstbeeld en veranderende verhoudingen binnen relaties. Haar presentatie kan je bekijken via onze website (verslagen themadag 5 mei 2018). Indien je toch nog met vragen zit, mag je Naomi contacteren via haar contactgegevens onderaan dit verslag.

Nadien gaf een moedig panel van ervaringsdeskundigen hun persoonlijke en kwetsbare getuigenis over hun situatie. Dit bleek heel wat herkenning op te wekken bij het publiek. Maar elke situatie is uniek, net zoals de karakters van de betrokkenen. Ook al zijn er veel gelijkenissen, iedereen gaat toch anders om met het verlies van hun gezondheid of dat van hun partner of kind. Er bestaan natuurlijk ook erg grote verschillen in de soorten aandoeningen, het ziektebeeld en het verloop hiervan.

De volgende tips blijken wel voor iedereen te helpen:

Het is belangrijk om te blijven communiceren, want de ‘anderen’ kunnen niet weten hoe je je voelt. Geef zelf duidelijk je grenzen aan, dit geldt voor zowel de persoon met de ziekte als zijn omgeving. Humor blijkt ook zalvend te werken, zolang je deze niet gebruikt om je achter te verbergen.

Voor ons, als organisatie, is het belangrijk om ruimte en tijd te creëren om de mensen hun gevoelens, bezorgdheden en frustraties te laten ventileren. Het blijft moeilijk (of zo goed als onmogelijk) om je in te leven in het leven van de persoon met een spierziekte of zijn entourage… maar een luisterend oor bieden en begrip tonen kan al veel betekenen.

Sommige deelnemers vertelden me dat ze heel wat hadden aan deze themadag. Ontmoetingsmomenten zoals deze hebben een positieve impact op de eenzaamheid, verdriet of bezorgdheid die de aandoening met zich kan meebrengen. Door hen in contact te brengen met lotgenoten, wordt het duidelijk dat ze er niet alleen voor staan, ze voelen zich gesteund en putten er energie uit. Het kan hen ook inspiratie geven om het leven makkelijker te maken.

Meer tips en het volledige verslag van de vorige themadag rond dit thema kan je nalezen door te klikken op deze link.

Fotoalbum themadag ->

Ook al had onze themadag een zwaarbeladen karakter, ik durf toch te spreken van een succes. Dankjewel aan al onze aanwezigen, de gastpreker Naomi, de moedige panelleden, de moderator en zelf ook ervaringsdeskundige Alexander en al onze vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten!

Ook speciale dank aan Johan Snijders en Dominique voor de lekkere druiven waarmee zij hun waardering uitten aan onze vrijwilligers van Spierziekten Vlaanderen J.

Dit evenement werd opnieuw gratis aan onze leden aangeboden dankzij Rotary Mechelen. Wij zijn hen hiervoor ook héél dankbaar!

Onderwerp volgende themadagen

Bij de keuze van een onderwerp proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van onze leden. Het is immers de bedoeling dat jullie de informatie krijgen die jullie wensen. Suggesties zijn daarom welkom en kunnen jullie mailen naar karin.moons@spierziektenvlaanderen.be.


NAOMI VAN DE MOORTELE
Psychologe - Erkenningsnummer: 802107423
NMRC-SBRC | aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
Universitair Ziekenhuis Gent | C. Heymanslaan 10 | 9000 Gent
T +32 9 332 48 15
naomi.vandemoortele@uzgent.be
Ingang 81 | Route 830 | uzgent