Informatie over Covid-19 en ataxie van Friedreich

22-12-2020 - Op de website van FARA – Friedreich’s ataxia research alliance – vond ik interessante informatie over het vaccin tegen Covid-19. De originele Engelse tekst kan u vinden op curefa.org.

Op dit ogenblik is er geen reden om aan te nemen dat ongewenste neveneffecten van een van deze vaccins anders zou zijn bij FA-patiënten dan in de algemene populatie, al dient gezegd dat op dit moment niets publiek is gemaakt betreffende neveneffecten in welke populatie dan ook. Experten zeggen dat de risico-benefit verhouding bij FA-patiënten in het voordeel van vaccinatie ligt gezien de hogere kwetsbaarheid van FA-patiënten voor Covid-19 verwikkelingen.

De meeste gentherapieprogramma’s gebruiken adeno-associated viruses (AAV); dat zijn dus virussen die geassocieerd zijn met adenovirussen (verkoudheidsvirussen), maar toch niet hetzelfde genetisch of eiwitpatroon hebben. Het is dus weinig waarschijnlijk dat een immuunantwoord (met opwekking van antistoffen) tegen adenovirus (dat kan opgewekt worden bij vaccinatie met sommige corona vaccins) een gelijkaardig immuunantwoord opwekt tegen AAV. Toch is het niet onmogelijk en is het misschien voorzichtig om de adenovirus vaccins te vermijden indien niet-virale vaccins die even veilig en effectief zijn, beschikbaar zijn.

De vaccins van Astra Zeneca en Johnson gebruiken adenovirus in hun vaccin, Pfizer-Biontech, Curevac en Moderna werken op een andere manier.

Als je overweegt om gevaccineerd te worden met een Covid vaccin kan je dit bespreken met je arts. FARA raadt je geen bepaalde vaccinatie aan.

Kort samengevat: in het kader van toekomstige gentherapie is het allicht voorzichtig om een Covid-vaccin op basis van adenovirus te vermijden.

Dirk Cornil, vrijwilliger diagnosegroep verantwoordelijke Ataxie van Friedreich, SCA en andere ataxieën