Mobiliteitshulpmiddelen van RIZIV en VAPH naar Vlaamse sociale bescherming

19-12-2018 – Bron: www.vaph.be – Vanaf 1 januari 2019 zijn tussenkomsten voor mobiliteitshulpmiddelen een onderdeel van de Vlaamse sociale bescherming. Tot nu toe waren die tussenkomsten in de eerste plaats een bevoegdheid van het RIZIV en was het VAPH bevoegd voor een aantal aanvullende tegemoetkomingen.

Tegemoetkomingen voor mobiliteitshulpmiddelen en de bijhorende kosten voor aanpassingen, onderhoud en herstellingen, behoren vanaf 1 januari 2019 tot de bevoegdheid van de Vlaamse sociale bescherming (VSB). Het gaat om mobiliteitshulpmiddelen voor de basismobiliteit (die het stappen ondersteunen of vervangen), zoals manuele of elektronische rolstoelen, elektronische scooters, duwwandelwagens, zitdriewielfietsen en drie- of vierwielfietsen.

Vanaf 1 januari 2019 moet u via een erkende verstrekker een aanvraag indienen bij uw zorgkas voor een van die hulpmiddelen. U vindt meer informatie over de nieuwe regeling en de voordelen die die biedt op de website van de Vlaamse sociale bescherming(opent nieuw venster).

De bevoegdheidsoverdracht is het gevolg van de zesde staatshervorming. Om de bevoegdheidsoverdracht voor iedereen zo vlot mogelijk te laten verlopen, voorzien we bij het VAPH een aantal overgangsmaatregelen. Meer informatie daarover vindt u op de pagina Mobiliteitshulpmiddelen op de website van het VAPH.

Lees meer over mobiliteitshulpmiddelen.