Nema-dag in Planckendael, dankzij Rotary Mechelen

Half acht gaat mijn wekker, vandaag naar Planckendael met onze leden. Ik struikel bijna uit mijn bed om uit het raam te kijken in de hoop dat het zonnetje schijnt! Zouden de weergoden het ons gunnen? Het is gestopt met regenen maar de regenwolken hangen wel dreigend in de lucht. Tja, hiermee zullen we het moeten doen vandaag.

Rond 9u vertrek ik samen met Louise, Nina en Carina richting Planckendael. Maar onderweg zinkt de moed ons een beetje in de schoenen,… mijn ruitenwissers verzetten zich moedig, piepend tegen de regen (ja, ik weet het, hier moet ik dringend iets aan doen ;-). Dikke druppels vallen met bakken uit de lucht! Maar we laten ons niet ontmoedigen en zetten bij aankomst alles enthousiast klaar voor de ontvangst van onze Nema-leden. We zitten beschut tegen de regen, maar de gure wind speelt ons toch parten. Gelukkig hebben we koffie en thee en kruipen we dicht bij elkaar om ons een beetje te verwarmen ;-).

Nadine, Erica, Nancy en ik verzorgen de ontvangst van onze deelnemers. Misschien ben ik fout, maar persoonlijk vind ik dit erg vlot verlopen. Er zit een duidelijke structuur in ;-), veel tijd hebben we dus niet nodig om als een goed geoliede machine aan het werk te gaan.

We maakten ons daags tevoren een beetje zorgen over het aantal personen dat zich zou vertonen voor een bezoekje aan ‘Planckendael in de regen’. Maar ik kan je verzekeren, we zijn met veel. 192 personen schreven zich in voor onze Nema-dag, uiteindelijk verwelkomen we meer dan 165 personen. 20 personen hebben zich verontschuldigd omdat zij door medische of andere persoonlijke redenen niet konden  meegaan, hen wensen wij heel veel beterschap en sterkte toe.

Enkele sterke, vriendelijke mannen van Rotary Mechelen halen 3 van onze leden op van het station van Mechelen, zelfs 2 leden die op de bus staan te wachten worden door hen aangesproken en krijgen een lift. Gedurende de hele dag zetten de Rotary-heren zich in als vrijwilliger om te helpen waar nodig. Drie van hen rijden een hele namiddag rond met een rolstoel en helpen daarna nog met het aanreiken van een plateau met lekkers in het Toepaja restaurant. Ze schenken niet enkel een onvergetelijke uitstap maar bieden ook daadwerkelijk een helpende hand! Mooi!

Vanwege een file duurt het iets langer vooraleer we de laatste deelnemers ontvangen, maar tegen 12u30 kunnen we zelf onze benen onder tafel schuiven voor een broodjeslunch in het Toepaja restaurant. De warme kom soep wordt erg gesmaakt en moet snel worden aangevuld. Het mag gezegd worden, de werknemers van Planckendael doen erg hun best om het ons naar wens te maken.

Om 13u30 worden we verwacht aan het gidsenlokaal tegenover de ingang. Pff, een luidspreker zou handig zijn – maar is jammer genoeg niet toegelaten – om de groep toe te spreken en in kleinere groepen te verdelen over de 5 gidsen. Gelukkig staat Patrik Claes naast me, zijn luide stem is zeer handig om de grote groep toe te ‘roepen’. Ik vraag de gidsen om zich te verspreiden en vraag de (relatief) kleinere groepen aan te sluiten.

Samen met mijn groep vertrekken we om het verhaal achter ‘rovers en hun prooien’ te volgen. Maar ik vrees dat we het iets boeiender verwachten, de gids vertelt droog haar verhaal… zonder pittige of leuke details. Jammer, een gemiste kans! Maar gezellig is het wel, en op dat moment vrij droog en zacht van temperatuur!

Na de rondleiding is er nog ruimte voor een vrij bezoek aan het park. Rond 15u – een uurtje vroeger dan verwacht – beginnen de eerste Nema-leden echter al ‘doorweekt’ toe te stromen in het Toepaja restaurant. Maar de werknemers van Planckendael zorgen ervoor dat we ons vroeger dan afgesproken kunnen verwarmen met een tasje koffie of thee en een lekker stukje taart. Heerlijk!

Ook al is het barslecht weer, toch lijkt iedereen heel tevreden! Ik hoor alleen maar positieve en dankbare reacties. Daar doen we het voor!

Doodmoe maar voldaan keren we rond 18u terug naar huis. Van zodra we de snelweg oprijden gaat de zon schijnen… echt om zot te worden! Maar ja, het zonnetje waren we vandaag zelf ;-).

Dankjewel aan de heren en dames van Rotary Mechelen om deze dag mogelijk te maken!


Ook dankjewel aan Nadine Albergs voor haar hulp bij de organisatie en het onthaal, Carina Verdonck voor haar hulp bij het opstellen van het onthaal en haar begeleiding in het restaurant en Erica Boosten met Nancy Verwaest voor hun hulp als vrijwilliger.

Groetjes,
Karin Moons

Zaterdag 10 mei te Mechelen
Artikel verschenen in NM100 – pag 6-14

Foto’s van dit evenement kan je bekijken via deze link.