Onze vakantie bij ‘Chez Gerard’

In 2017 kwam Spierziekten Vlaanderen in contact met het project ‘StiVaNe’. StiVaNe (Stichting Vacances Neuromusculaires) is een project van enkele medewerkers van het farmaceutische bedrijf Santhera (Santhera ontwikkelt o.a. medicatie voor mensen met Duchenne). StiVaNe beheert een volledig aangepaste vakantiewoning met zwembad ‘Chez Gérard’ in het Franse departement Lot en zeer dicht bij het departement Dordogne en Corrèze.

De geschiedenis van de woning:

Gérard en Alain woonden als kinderen met hun ouders in dit huis. Na het overlijden van hun ouders ging Alain in het buurhuis wonen met zijn partner Christine (Kiki). Gérard bleef in het ouderlijk huis wonen. Net als hun vader hielden Gérard en Alain schapen, hooiden ze de velden, kapten ze hun haardhout in de bossen rondom het huis en werkten ze bij bedrijven in de regio. Tot bij Gérard in 2010 ALS werd vastgesteld. Hij ging in de jaren na de diagnose snel achteruit en werd rolstoelafhankelijk, waardoor het huis aangepast moest worden voor rolstoelgebruik. Eind 2016 overleed Gérard aan de gevolgen van zijn ziekte.

Alain en Kiki spraken begin 2017 met StiVaNe af om het huis ter nagedachtenis aan Gérard beschikbaar te stellen voor vakanties voor families met mensen met een neuromusculaire aandoening.

Om jullie optimaal kennis te laten maken met deze accommodatie gingen wij zelf even deze woning van dichtbij inspecteren.

StiVaNe verhuurt deze vakantiewoning tegen een heel democratische prijs (150€/week) aan gezinnen met een gezinslid dat een (ernstige) neuromusculaire aandoening heeft. De organisatie huurt de woning en legt zelf de meerprijs (650€) op.

Vaak geeft men aan dat een vakantiewoning aangepast is aan mensen in een rolstoel, helaas blijkt vaak dat dit niet zo is. Vakantiewoning ‘Chez Gerard’ voldoet wel volledig aan alle noden.

De woning beschikt over een aangepaste keuken, de keuken is voldoende ruim voor rolstoelgebruikers. Alle kasten en toestellen zijn op aangepaste hoogte geplaatst. In de badkamer is er een aangepaste doucheruimte met beugels, douchestoel, douchetafel en tillift. De badkamer beschikt ook over een aangepast toilet. De wastafels en spiegels zijn op een hoogte geplaatst zodat ook rolstoelgebruikers ervan gebruik kunnen maken. Er is voldoende ruimte voor manoeuvreren met rolstoel (ook elektrische rolstoelen). Voor de kleinsten is er een kinderbedje beschikbaar.

De woning beschikt over 3 slaapkamers die heel romantisch zijn aangekleed, elk met een tweepersoonsbed. In 1 kamer is de deur extra breed zodat ook de grootste rolstoelen vlot in de kamer binnen kunnen. In deze kamer is er een (extra) elektrisch hoog laag bed voorzien. De andere kamers hebben een deur waar je met een manuele rolstoel binnen kunt. Ook de gangen zijn voldoende breed om er met een elektrische rolstoel in te kunnen manoeuvreren.

Aangrenzend aan de keuken is er een groot terras met een verwarmd zwembad. Om iedereen te kunnen laten genieten van het zwembad is er een zwembadrolstoel en zwembadlift voorzien.

Op de ronde tuintafel is er een beweegbaar blad voorzien zodat je steeds overal aan kunt. Een oude schuur op het terrein is omgebouwd tot poolhouse/overdekt terras met zithoek, waar het in de zomer heerlijk toeven is.

In de woning is eveneens een scootmobil beschikbaar. Het huis is toegankelijk via een rolstoelhelling en is verder geheel gelijkvloers en drempelloos. Voor noodgevallen en omdat er in deze regio vaak door onweer geen elektriciteit beschikbaar is, hebben de eigenaars een nieuwe stroomgroep geplaatst.

Dit vakantieverblijf is volgens onze mening echt 100% aangepast aan rolstoelgebruikers. De eigenaars dachten vaak ook aan details zoals het voorzien van een speciale bokaal- en flessenopener.

De vakantiewoning ligt pal naast de woning van Alain en Kiki; Alain komt dagelijks het zwembad schoonmaken. Indien nodig kun je steeds bij hen terecht. De woning is omringd door weiden waar Alains schaapjes grazen. De woning is gelegen in de gemeente Montcabrier. Montcabrier ligt op een 10-tal minuten rijden van het middeleeuwse stadje Puy-l’Évêque en op 50 minuten van de hoofdstad Cahors.

De streek is gekend voor zijn vele culinaire troeven zoals escargots, confit de canard, forellen, wild, eekhoorntjesbrood, truffels, okkernoten, kastanjes… Tijdens een van de vele ‘marchés gourmands’ kun je in een gezellig kader genieten van al deze lekkernijen.

In de streek van Montcabrier kun je een van de vele wijnhuizen en wijnkastelen gaan bezoeken waar ze de befaamde Cahors-wijnen produceren. Mensen die liever wat geschiedenis opsnuiven kunnen terecht in de vele kastelen en grotcomplexen.

Hopelijk mag StiVaNe nog vele jaren dit vakantieverblijf beschikbaar stellen aan mensen met een neuromusculaire aandoening. Wij hadden er in ieder geval een heel fijne vakantie!

Meer informatie over deze accommodatie kun je terugvinden op de website van StiVaNe: www.stivane.org