Als patiënt heb je recht op kwaliteitsvolle zorg. Ondanks de inspanningen die ziekenhuizen en zorgverleners leveren om de patiënt veilige zorg te garanderen, loopt er toch af en toe iets fout. Het Vlaams Patiëntenplatform beschikt sinds 2011 over een brochure “Veilig in het ziekenhuis”. De publicatie bevat tips over hoe je zelf kan helpen om je veiligheid te vergroten. De brochure is ondertussen aan vernieuwing toe omdat bepaalde informatie en contactgegevens verouderd zijn. De input van patiënten om onze brochure te vernieuwen is van groot belang. Kwam je al in aanraking met een (bijna) patiëntveiligheidsincident (bijvoorbeeld een medicatiefout, een fout gestelde diagnose, etc.)? Dan horen we je graag je ervaringen.
Misschien heb jij wel tips die je graag wil delen met anderen over de manier waarop jij zelf al eens hebt kunnen bijdragen aan de veiligheid van de zorg die je ontving? Heb jij bijvoorbeeld al eens foute medicatie gekregen in het ziekenhuis of in de eerste lijn? Of heb jij bijvoorbeeld bijna de foute medicatie gekregen maar kon jij dit voorkomen doordat je zelf alert was? Graag horen wij jouw verhaal zodat wij de ervaringen van patiënten kunnen toevoegen in onze nieuwe brochure over veiligheid in de zorg. Welke tips en informatie zou jij graag in de brochure zien verschijnen? We zijn benieuwd naar jouw ervaring, je tips, je ideeën en je wensen. Jouw verhaal kan andere patiënten helpen om alerter te zijn tijdens de zorgverlening en eventuele fouten helpen voorkomen. De huidige brochure vind je hier terug.
Ervaringen en tips kan je met ons delen via jeroen.brouwers@vlaamspatientenplatform.be of 016 23 05 26. De ervaringen, tips, … die wij ontvangen voor 21 december zullen we verwerken in onze nieuwe brochure over patiëntveiligheid.
Heb je nog vragen? Wens je meer informatie? Ben je geïnteresseerd in dit thema maar heb je niet meteen ervaringen of tips om met ons te delen? Aarzel dan zeker niet om contact met me op te nemen.
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten,
Jeroen Brouwers
Beleidsmedewerker Vlaams Patiëntenplatform vzw