Breaking news! Terugbetaling Zolgensma en SMA in de hielprik!

Wat een fantastische dag voor de SMA-gemeenschap!

08 oktober 2021 - Spierziekten Vlaanderen is zeer verheugd om jullie mee te delen dat Zolgensma per 1 december terugbetaald zal worden in België EN dat SMA ook in Vlaanderen opgenomen zal worden in de hielprik. De terugbetaling van Zolgensma zal zijn voor kinderen met SMA type 1 tot 2 jaar en/of 13.5 kg of presymptomatische kinderen met 3 of minder kopieën van het SMN2-gen.

Wat een fantastische dag voor de SMA-gemeenschap! Spierziekten Vlaanderen dankt iedereen die zich heeft ingezet om dit mogelijk te maken.

Met vriendelijke groeten,
Katja Brouwers, Yasemin Erbas, Nathalie Deetens van Spierziekten Vlaanderen vzw en Véronique Van Assche van ABMM

 


De behandeling van spinale musculaire atrofie Zolgensma® zal vanaf 1 december in ons land worden terugbetaald.

Bericht kabinet:

Donderdag 7 oktober bereikte het Beneluxa Consortium een principeakkoord met Novartis Gene Therapies over de terugbetalingsvoorwaarden voor het geneesmiddel Zolgensma.

Twee jaar geleden haalden baby Pia en haar ouders de krantenkoppen toen ze een inzamelingsactie organiseerden om de gentherapie Zolgensma® betaald te krijgen voor hun dochter.

Een gentherapie die nog niet was goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maar wel al wel verkrijgbaar was in de Verenigde Staten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is tevreden dat er vandaag een akkoord is bereikt om Zolgensma® voor een aantal types ook in ons land te laten terugbetalen. Hij stond er op jullie ouders als eerste te contacteren, voorafgaandelijk aan de pers.

Voordat een eventuele terugbetaling in België kon worden besproken, moest het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een gunstig advies uitbrengen. We vertellen jullie wellicht niets nieuws. Vervolgens kreeg het geneesmiddel in mei vorig jaar groen licht van de Europese Commissie om in de Europese Unie op de markt te worden gebracht. Na een positief advies van de Commissie voor Tegemoetkoming van Geneesmiddelen en na lange en ook wel moeizame onderhandelingen werd in ons land een akkoord bereikt tussen het RIZIV en de onderneming Novartis Gene Therapies.

Het contract tussen de twee partijen werd gisteravond (donderdag 7/10) ondertekend.

Vanaf 1 december 2021 wordt Zolgensma® in België terugbetaald voor kinderen tot twee jaar of minder dan 13,5 kg met een bi-allelische mutatie van het SMN1-gen in twee gevallen:

  • patiënten met symptomatische SMA type 1
  • Of patiënten met pre-symptomatische SMA met maximaal drie kopieën van het SMN2-gen.

De behandeling wordt intraveneus toegediend, in een referentiecentrum onder streng toezicht, in één enkele dosis.