Online infosessie rond toegankelijk Toerisme in Vlaanderen, donderdag 17 juni
Met dank aan onze gastspreker Pieter Ghijsels, Toerisme Vlaanderen – Verslag: Karin Moons, medewerker Spierziekten Vlaanderen
“Waar gaan we naartoe?”, met deze openingszin startte de sympathieke en enthousiaste Pieter, medewerker bij Toerisme Vlaanderen zijn online presentatie. Naast een uitgebreide toelichting over hoe je de website van Toerisme Vlaanderen kan raadplegen beschreef hij wat de verschillende brochures rond ‘Toegankelijkheid’ van Toerisme Vlaanderen precies aanbieden.
Als je weet hoe je op vakantie wenst te gaan, alleen, als gezin of als groep dan ben je klaar om een kijkje te nemen op de website van Toerisme Vlaanderen via: https://www.visitflanders.com/nl/toegankelijkheid/
Op deze website kan je via ‘Plan je trip’ op een kaart van België nagaan waar de toegankelijke locaties zich precies bevinden.
Volgende brochures vind je terug op de website. Je kan ze downloaden en in sommige gevallen ook aanvragen via post.
- Brugge - Toegankelijk voor iedereen en kaart
- De Groote Oorlog - Tips voor bezoekers met een visuele beperking
- De Groote Oorlog - Toegankelijk voor iedereen
- De Vlaamse kust, toegankelijk voor iedereen
- Georganiseerde reizen
- Leuven, toegankelijk voor iedereen + bijhorende wandelkaart
- Mechelen - Toegankelijk voor iedereen en kaart
- Tips voor reizigers met een beperking om een geschikte transportkeuze te maken op vakantie
- Toegankelijk vervoer in Vlaanderen en Brussel
- Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel: hostels, jeugd- en groepsverblijven
- Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel: hotels, gastenkamers, vakantiewoningen, kampeerverblijven en vakantielogies
- Uitstappen in Vlaanderen en Brussel voor personen met een visuele beperking
- Wordt verwacht: Gent – Toegankelijk voor iedereen
Toegankelijke verblijven
De brochures met toegankelijke vakantieverblijven worden in drie delen onderverdeeld, een blauw gedeelte voor de kust, een groen gedeelte voor het platteland en een rood gedeelte voor de grote kunststeden Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt en Brussel. Naast informatie rond toegankelijkheid en de contactgegevens wordt er ook vermeld of er eventueel ook zorg kan geregeld worden en hoe je deze kan aanvragen.
Locaties in de index met een A+ label
Het toegankelijkheidslabel A+ betekent dat het gebouw positief (+) scoort op de essentiële onderdelen. Het voldoet aan strenge toegankelijkheidsnormen en is op comfortabele en zelfstandige wijze toegankelijk. Als je gewenste locatie in de brochure het A+ label draagt, maar je wenst toch meer details over de locatie dan kan je de website van Toevla raadplegen om na te gaan of de locatie voldoet aan al je verwachtingen.
Bij het screenen voor het A+ label worden o.a. de hoogtes van de bedden opgemeten, om er bijv. zeker van te zijn dat je vanuit zit naar je rolstoel kan overstappen. Als de maten afwijken dan staat dit vermeld in de brochure. Via Toevla kan je extra details opzoeken. Ook de hoogtes van de toiletten worden nagekeken en of er twee wandbeugels aanwezig zijn.
Nieuwe locaties worden kosteloos gescreend
Op aanvraag kunnen nieuwe locaties kosteloos gescreend worden i.v.m. toegankelijkheid. De doorlichting gebeurt door Inter.
Netwerk: iedereen verdient vakantie
Voor bepaalde verblijven kan je een sociaal tarief bekomen. Als je een verhoogde tegemoetkoming via de ziekenkas verkrijgt dan heb je reeds recht op het sociale tarief. www.iedereenverdientvakantie.be/nl/netwerk
Toegankelijke uitstappen in Vlaanderen en Brussel
Deze brochure bevat zoveel pagina’s dat je deze enkel kan downloaden op de website. De brochure bevat verschillende leuke ontspanningsmogelijkheden zoals musea, attracties, het huren van een aangepaste fiets, wandelingen, toegankelijke restaurants, cafés, etc.
Zwembaden met lift - Ben je op zoek naar een zwembad met een tillift dan kan je deze vinden bij daguitstaptips, maar helaas zijn het er nog niet veel.
Parkeermogelijkheden
De parkeerregels worden gemeentelijk vastgelegd. Bij elke update van de brochures wordt er een rondvraag gedaan bij alle regio's van de toegankelijke locaties om na te gaan of er zaken gewijzigd zijn.
- Navigeer en Parkeer, met voorbehouden parkeerplaatsen in West-Vlaanderen
- antwerpen.be, met een parkeerkaart voor personen met een handicap kan je in de heel de stad Antwerpen onbeperkt gratis parkeren in zones waar betalend parkeren of een blauwe zone geldt.
- hasselt.be, je mag gratis parkeren op alle reguliere parkeerplaatsen in Hasselt, ook de betalende.
Leg in alle gevallen wel je geldige parkeerkaart voor personen met een handicap duidelijk zichtbaar achter je voorruit.
Een kort overzicht met enkele toegankelijke tips
- Het James Ensorhuis
- De Groote Oorlog, toegankelijk voor iedereen
- De stad Brugge, het klopt dat de wegen in de stad vooral uit kasseien bestaat, maar er is een route voorzien om de belangrijkste plekjes met elkaar te verbinden zodat iedereen kan genieten van een wandeling.
- Triënnale kunstvoorstelling Brugge, met 10 verschillende lussen,
- www.toegankelijkopreis.be, de hobbywebsite van onze gastspreker Pieter met informatie over reizen over heel de wereld
- De Sint-Baafskathedraal in Gent
- Zon, Zee ... Zorgeloos, met toegankelijke strandzones aan de kust (staan ook in brochure ‘De Vlaamse kust, toegankelijk voor iedereen’)
- On Wheels is een app die het begrip 'toegankelijkheid in de stad' op een nieuwe manier betekenis tracht te geven voor rolstoelgebruikers.
Extra tip voor Wallonië:
RAVeL et Véloroutes, meer dan 1.440 km paden gereserveerd voor voetgangers, fietsers, ruiters en mensen met beperkte mobiliteit. De groene wegen zijn aangelegd op jaagpaden en oude spoorlijnen.
Heb je vragen voor Toerisme Vlaanderen?
Je kan een mail met jouw vraag sturen naar toegankelijk@toerismevlaanderen.be.
Misschien moet je even geduld hebben voor het antwoord, omdat we voor bepaalde vragen eerst zaken opzoeken om jou een antwoord te kunnen bieden.