Bedrijfsbezoek Genzyme in Geel, 18 oktober 2018

We verzamelden eerst buiten op een bezoekersparking voor we, na controle door de securityman, konden doorrijden naar het eigenlijke bedrijfsterrein.

Daphne, Liselotte en Muriel, onze gastvrouwen, heetten ons welkom bij een kopje koffie.

Eerst nam Daphne van de medische sectie het woord voor een update over de Neo Gaa Comet-studie die momenteel lopende is. Dit onderzoek met de verbeterde versie van het huidige Myozyme is vergevorderd en veelbelovend. Het nieuwe medicijn zou langer en beter door het lichaam opgenomen worden. Er wordt nu nog onderzocht hoe de werking is op lange termijn. Het komt waarschijnlijk binnen een drietal jaar op de markt.

Liselotte was onze gastvrouw voor de verdere dag. Zij nam met ons het strak programma door en gaf deskundige uitleg over het bedrijf, de geschiedenis en de technische aspecten van de productie van Myozyme. Ze benadrukte de strenge veiligheidsnormen en de steriele productiemethodes.

Tijdens de verzorgde broodjeslunch had ik even de tijd om aan de nieuwe mensen ‘Spierziekten Vlaanderen’ voor te stellen, en we hielden een kennismakingsronde met een elftal aanwezige patiënten.

Ons programma vervolgend nam Liselotte ons mee door de productiehallen.

Eerst moesten we schoenhoesjes aandoen voor de hygiëne. Door de gang, die omheen de productiehallen loopt, konden we via ramen een kijkje nemen in de ruimtes waar de reactoren en filterinstallaties opgesteld staan. We kregen heel veel informatie en het is indrukwekkend hoe efficiënt alles georganiseerd is in dit bedrijf waar 700 goed opgeleide mensen aan de slag zijn. In de site te Geel wordt enkel het vloeibare product gemaakt. Van hier gaat de vloeistof naar Ierland waar het tot poeder wordt verwerkt, in flacons verpakt en wereldwijd verdeeld wordt.

Als afsluiter nam Muriel een mooie groepsfoto.

Hartelijk dank aan onze gastvrouwen van Genzyme die ons de kans boden om kennis te maken met hun bedrijf.

Gerda Marchand,
Pompe-diagnosegroep,
Spierziekten Vlaanderen vzw.


Sanofi Genzyme

Gericht op zeldzame medische aandoeningen, ontwikkelt Sanofi Genzyme baanbrekende therapieën voor patiënten die anders weinig behandelingsopties zouden hebben.

Sanofi werkt op zeven onderzoeksdomeinen om innovatieve oplossingen te vinden voor onvervulde (of onvoldoende vervulde) medische noden. Deze domeinen zijn: Cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, vaccins en infectieziekten, immunologie, oncologie en zeldzame ziekten waaronder de ziekte van Pompe.

Sanofi Genzyme is reeds meer dan 30 jaar actief in het domein van de lysosomale stapelingsziekten. Dankzij het baanbrekende onderzoek van Sanofi Genzyme werd een eerste enzymvervangende therapie, en de grootschalige productie ervan voor verschillende – voorheen onbehandelbare lysosomale stapelingsziekten – mogelijk.

www.sanofi.be

Lysomed

Lysomed is een initiatief van Sanofi Genzyme en bevat algemene informatie voor personen die geconfronteerd worden met een lysosomale stapelingsziekte, zoals onder meer de ziekte van Pompe. Voor meer informatie: www.lysomed.be.