23-02-2019 – Presentatie Eline Bruneel, VPP – Verslag: Karin Moons, medewerker Spierziekten Vlaanderen vzw
Onze eerste diagnosegroep-overschrijdende themadag van het jaar vond afgelopen zaterdag plaats in Diest, regio Vlaams-Brabant. De volgende staat gepland op zaterdag 23 maart in Antwerpen.
Met een groep van 22 deelnemers volgden we de presentatie van Eline Bruneel, beleidsmedewerker bij het Vlaams Patiënten Platform (VPP). Met dit relatief kleine groepje mochten we haar af en toe onderbreken om vragen te stellen. Naast de heldere uiteenzetting van Eline viel het ons wel op dat er veel vragen rezen over ‘Werken met een zelfstandig statuut’, en over ‘werken bij de overheid’. Daarom geven we hieronder enkele tips en nodigden we Luc Demarez van Talenticap (HAZO vzw) uit om naast de uiteenzetting van Eline ook uitleg te geven over ‘werken met een zelfstandige statuut’.
Aan de hand van de vragen en gesprekken met en tussen de deelnemers kon ik opmaken dat het niet eenvoudig is om aan de slag te gaan. Je moet al erg gemotiveerd en mentaal sterk zijn, plus een portie geluk hebben. Want ‘als’ je werk vindt en je VOP (Vlaamse ondersteuningspremie) geregeld is, dan dien je (in sommige gevallen) daarnaast ook veel te regelen zoals bijv. vervoer, verzorging, enz. In feite is het erg individueel, en belangrijk om het voor jezelf goed uit te pluizen. Het hoeft niet gezegd te worden dat werken gezond is voor je mentale gezondheid, want op die manier voel je je een deel van de maatschappij. Maar het moet natuurlijk haalbaar zijn (en blijven).
Na afloop was het erg stilletjes in de zaal. Veel vragen werden beantwoord en andere vragen werden onderling besproken tijdens het nuttigen van een stukje taart en een tasje koffie ;-). Het was fijn om de mensen nog eens te ontmoeten, heb er weer veel van geleerd!
Hartelijk dank aan Rotary Mechelen om deze bijeenkomst mogelijk te maken!
Enkele nuttige zaken in het kort:
VDAB = Toegankelijk website, ‘Alles over arbeidsbeperking ->’
- Loopbaanbegeleiding ->
- Loopbaancheques, recht op 4u begeleiding
- Je moet nog aan het werk zijn om recht te hebben op loopbaancheques
- Jobcoach op de werkvloer ->
- VOP, 2 soorten:
- Bepaalde duur: Voor tijdelijke behandelingen, bij bijv. kanker
- Flexibeler, afgestemd op tijdelijke impact op het leven van de betrokkene
- Onbepaalde duur,a. verhoogde VOP mogelijk. Situatie wordt dan herbekeken
- Werkgever doet de aanvraag, als persoon neem je je recht mee. Bij verandering van werkgever: nieuwe werkgever doet opnieuw aanvraag
- Belangrijk! Bij terug indiensttreding na langdurige ziekte, kan je naast je uitkering + loon je verworven voordelen (tegemoetkomingen) verliezen. Navragen bij belastingen om een berekening te maken. Maar voor de andere voordelen waarvan je geniet moet je zelf nagaan = Klopt, is een moeilijke maar belangrijke oefening.
- VOP – Bij achteruitgang van gezondheid
- Niet steeds verminderen van werkuren
- Beter vanuit voltijds werk uitvallen en daarna terug opbouwen
- Ziekte-uitkering wordt berekend op laatste contract (bijv. 80% aan het werk, wordt berekend op 80%)
- Bepaalde duur: Voor tijdelijke behandelingen, bij bijv. kanker
Dit geeft uiteraard een héél dubbel gevoel, want tenslotte wil je aan het werk blijven. Desnoods iets minder, maar niet volledig uitvallen om dan opnieuw te moeten opbouwen..
Vrijwilligerswerk: Toelating aanvragen bij je ziekenfonds.
Overheid – Bij de overheid gelden volledig andere regels,
- Er bestaat een online brochure over ‘Werken bij de overheid’ – >
- Het Vlaams Patiënten Platform lijkt ons een ideaal kanaal om diegene die bij de overheid werken bij te staan of te verdedigen. Want als werknemer bij de overheid kan je tenslotte zeggen: “Jullie doen geen verlies aan mij”.
- Federale overheid voor personeelsleden van de federale overheid ->
- Vlaamse overheid, voor personeelsleden met een handicap of chronische ziekte->
Zelfstandige – Werk je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep en heeft je arbeidshandicap een impact op het functioneren in je job? Dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). Informatie VDAB – Vlaamse ondersteuningspremie (VOP) voor zelfstandigen ->
Talenticap, organisatie die ondersteuning biedt aan zelfstandigen, een tip van één van onze adviseurs bij Spierziekten Vlaanderen. spierziektenvlaanderen.be/talenticap/