Spierziekten en Coronavirus

Online ontmoetingsmomenten

Komen er nog live ontmoetingen dit jaar? Dat hopen wij uiteraard van wel! Maar jullie gezondheid is voor ons belangrijk, daarom nemen we geen risico’s en organiseren we voorlopig vooral online praatgroepen.

Webinar “Alles wat je nog wil weten over vaccinatie” door Prof. Dr. Dirk Ramaekers

Organisatie: Vlaams Patiëntenplatform (VPP) op 23 februari 2020

Details vaccins :

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins, dit wil zeggen dat het aanzet tot de ontwikkeling van bepaalde proteïnen op de cel waardoor er antistoffen worden aangemaakt tegen de spikes, maar het komt nooit in het genetisch materiaal en kan niet in de celkern doordringen. Bij beide vaccins is er een duidelijk bewijs dat het werkzaam is in het voorkomen van ernstige COVID-ziekte in alle leeftijdscategorieën.  Deze vaccins geven ook weinig problemen.

Astrazeneca is een ander vaccin, maar qua werkzaamheid is het een goed en veilig vaccin.  De effectiviteit van dit vaccin verhoogt als het 2de vaccin later wordt gegeven. Bij toediening van de 2de dosis na 3 weken geeft het 70% bescherming, na 12 weken geeft het een bescherming van 82%.  Het geeft wel een reductie van 100% qua hospitalisaties en naar ernstig ziekteverloop.

Het vaccin van Johnson and Johnson is het enige waarvan 1 dosis volstaat in tegenstelling tot de andere vaccins waarvan 2 dosissen nodig zijn.

LEES MEER


Coronawebinar met professor Erika Vlieghe 08-09-2020, door VPP


Covid-19 en mensen met neuromusculaire aandoeningen:

De categorie neuromusculaire aandoeningen omvat een breed scala aan verschillende diagnoses met sterk uiteenlopende invaliditeitsniveaus, zelfs bij mensen met dezelfde diagnose. Het is daarom moeilijk om specifieke aanbevelingen te doen die algemeen gelden. Hieronder (link onderaan op pagina: ‘Dutch’ voor Nederlandstalige versie) volgen aanbevelingen die van toepassing zijn op tal van neuromusculaire aandoeningen. Deze aanbevelingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor patiënten, verzorgers en niet-gespecialiseerde medische zorgverleners. Ze zijn ook bedoeld om neuromusculaire specialisten te informeren, met name over veelgestelde vragen en elementaire servicevereisten. Er worden diepgaande referentielinks verstrekt.


Meer informatie en update Corona-virus via FOD Volksgezondheid.