Spierziekten

Wat zijn spierziekten?

Wanneer wij een beweging uitvoeren gebeurt dat doordat de hersenen via een zenuw een signaal doorgeven aan een spier. Bij een spierziekte functioneren spieren niet of onvoldoende doordat er iets fout gaat:

· het signaal wordt vanuit het ruggenmerg niet goed doorgegeven aan de zenuw
· de zenuw geleidt het signaal niet goed
· het signaal wordt niet goed overgebracht van de zenuw naar de spier
· de spier werkt niet goed.

Spierziekten leiden steeds, soms in een latere fase, tot lichamelijke beperkingen. Dit zijn niet altijd verlammingen. Tintelingen, pijn, problemen met de spijsvertering, hartklachten en slaapproblemen komen ook voor. Wel kunnen behandelingen (vb. kine) en hulpmiddelen de kwaliteit van leven behoorlijk verhogen. De aard en de ernst van de beperkingen verschillen van spierziekte tot spierziekte en van persoon tot persoon. De term ´spierziekte´ is wat verwarrend omdat ook de zenuwen aangedaan kunnen zijn. Artsen spreken daarom bij voorkeur over neuromusculaire aandoeningen (NMA's) (neuro = met betrekking tot de zenuw, musculaire = wat de spier(en) betreft). Er worden zo'n zeshonderd spierziekten onderscheiden. Deze zijn bijna allemaal zeldzaam en komen voor bij zowel kinderen als volwassenen. Ze zijn progressief, vaak erfelijk en meestal niet te genezen. Bij sommige spierziekten kan het verloop afgeremd worden door medicatie.

Het neuromusculair systeem

Het neuromusculair systeem is opgebouwd uit verschillende componenten: zenuwcellen in het ruggenmerg (1)+ zenuwen in armen en benen (2)+ verbindingen tussen zenuwen en spieren (3)+ spieren zelf (4)

Hoe krijg je de diagnose 'spierziekte'?

De diagnose van een neuromusculaire aandoening kan bij iedereen op elke leeftijd gesteld worden. Bij NMA’s functioneren spieren niet of onvoldoende doordat er iets fout gaat in het ruggenmerg, de zenuwen, de overgang van de zenuw naar de spier of de spieren zelf. Er zijn veel verschillende spierziekten (NMA’s).


Hier vind je een lijst van de meeste neuromusculaire aandoeningen, alfabetisch gerangschikt volgens benamingen die in gebruik zijn. Sommige aandoeningen hebben meer dan één benaming.

Met een spierziekte kan je terecht in een NMRC of neuromusculair referentiecentrum. Bekijk hier het overzicht van neuromusculaire referentiecentra in België.

Als lid van Spierziekten Vlaanderen informeren we je over alle wetten en regels. Je krijgt dan toegang tot het ledengedeelte waar je hier meer informatie over terugvindt.