Medische ontwikkelingen Charcot-Marie-Tooth (CMT)

Studie suggereert dat CRISPR/Cas9-behandeling de zenuwfunctie in muismodel van CMT1A kan verbeteren

15-11-2019  - Het gebruik van de CRISPR/Cas9-technologie om de expressie van het gen PMP22 in de zenuwcellen te verminderen, kan het functioneren van zenuwen verbeteren en demyelinisatie (schade aan het beschermende omhulsel van de zenuwvezels) beperken in een muismodel van Charcot Marie Tooth 1A (CMT1A). Aldus een nieuwe “proof of concept” studie (nvdr. een korte studie die de haalbaarheid van een methode of theorie moet aantonen).

Doctoraat van Elias Adriaenssens (CMT)

Op vrijdag 13 december was ik uitgenodigd op de openbare verdediging van een proefschrift tot het behalen van de graad van Doctor in de wetenschappen: biochemie en biotechnologie.

De officiële titel van het proefschrift luidde: The regulation and dysregulation of small heat shock proteins and an associated co-chaperone in health and disease.

Ons lichaam bestaat uit vele cellen (37 triljoen om precies te zijn) en om te begrijpen hoe ons lichaam werkt, moeten we dus in feite begrijpen hoe een cel werkt. In het labo bestuderen wij dus individuele cellen en daarom noemen ze ons ook wel ‘cel biologen’. Alles wat je vandaag tijdens de presentatie zal zien, zal gaan over hoe 1 cel werkt....


Mogelijk nieuw medicijn tegen CMT 1A

18-10-2018 – Bron Spierziekten Nederland – Fabrikant Pharnext doet onderzoek naar een mogelijk nieuw medicijn tegen CMT1A. De tussentijdse analyse laat gunstige resultaten zien. Lees meer.

Studie- en contactdag 2018

Jaarlijks wordt een CMT congres georganiseerd, vaak alternerend tussen Europa en America. Van 21-25 juli 2018 kwamen artsen en wetenschappers bijeen in Baltimore voor de Peripheral Nerve Society (PNS), waar tijd wordt gemaakt voor de bespreking van de meest recente resultaten in het CMT onderzoek. Dit jaar werd opvallend meer vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van therapie voor neurologische en spieraandoeningen… Lees meer.

Studie- en contactdag 2017

Met zo’n 45 waren we op 4 november samengekomen voor de jaarlijkse CMT studie- en contactdag die dit jaar doorging in het SAC op Linkeroever (Antwerpen). De wetenschappelijke en medische wereld werd vertegenwoordigd door professor Vincent Timmerman en dokter Jonathan Baets. Verder mochten we drie jonge wetenschappers verwelkomen: Elias Adriaenssens, Danique Beijer en Leen Vendredy. Lees meer.