Tegemoetkomingen

Als persoon met een handicap hebt u veel extra uitgaven. Daarom zijn er verschillende financiële en fiscale tegemoetkomingen waar u recht op kunt hebben. Ook als mantelzorgers maak je aanspraak op een heel pak tegemoetkomingen.

European Disability Card

European-Disability-Card-150x150 Tegemoetkomingen

De European Disability Card (EDC) is een Europese handicapkaart waarmee u als persoon met een handicap voordelen kunt  genieten bij cultuur-, sport- of vrijetijdsactiviteiten. De kaart is geldig in België en in zeven andere deelnemende Europese landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië , Malta, Slovenië en Roemenië. De kaart is strikt persoonlijk en bewijst dat u een handicap hebt.

Deze kaart is gratis en kan enkel digitaal aangevraagd worden via het digitale loket 'mijnvaph.be'.
LEES MEER

Tegemoetkomingen

DG personen met een handicap – Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming of een andere sociale ondersteuning, moet je handicap eerst erkend worden door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FOD).

Wil je weten waar je recht op hebt?  Zoek je iemand die je kan helpen bij je aanvraag? Neem contact op met de DG Personen met een handicap of een sociaal werker in je buurt! Lees meer.

Het VAPH biedt budgetten en tegemoetkomingen aan personen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren. Lees meer.

DG Personen met een handicap - Belgium.be - Je kan bij de DG Personen met een handicap terecht voor een aantal uitkeringen en andere vormen van ondersteuning. handicap.belgium.be.

Je mag overal in België parkeren op plaatsen die voorbehouden zijn voor personen met een handicap. De kaart is persoonlijk en mag niet gebruikt worden als je zelf niet in het voertuig zit. Leg de kaart vooraan in het voertuig op het dashboard zodat het symbool van de rolstoel goed zichtbaar is. Lees meer.

Het statuut van persoon met een chronische aandoening verbetert de toegang tot de zorgen. Lees meer.
Neuromusculaire ziekten: tegemoetkoming in de kosten voor behandeling in gespecialiseerde centra, lees meer.

Kan jij rekenen op een verhoogde tegemoetkoming in de terugbetaling van gezondheidszorg? Dan kunnen jij, je partner en alle personen ten laste aan halve prijs reizen met de trein in heel België. Lees meer.

In Brussel en Wallonië worden de erkenningen voor de verhoogde kinderbijslag nog steeds door de FOD Sociale Zekerheid (DG Personen met een Handicap) behandeld.

In Vlaanderen werd het systeem van kinderbijslag onlangs hervormd en kreeg het de nieuwe naam ‘Groeipakket’ mee. Ook de verhoogde kinderbijslag maakt hier deel van uit en kreeg in Vlaanderen de nieuwe naam ‘Zorgtoeslag voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte’.

LEES MEER

Antwerpen

De provincie Antwerpen wil ouderen en personen met een beperking de mogelijkheid geven om langer thuis te wonen. Behoor jij tot deze doelgroep, en wil je je woning grondig aanpassen? Dan kun je gespecialiseerd advies en/of begeleiding krijgen aan verminderd tarief. Lees meer.

Vlaams Brabant

Heb je een handicap? Vraag dan een begeleiderspas aan bij de provincie. Met deze pas mag je begeleider gratis mee naar bepaalde evenementen van aangesloten organisaties. Lees meer.

De folder van de provincie Vlaams-Brabant omschrijft de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een premie van een woning voor senioren of personen met een handicap voor aanpassing aan hun fysieke toestand.
Hierbij gaat het om het aanbrengen van een automatische deuropener met parlofoon, aanpassingen aan kamers, het installeren van een lift, het verbreden van deuropeningen of gangen, aanpassen van een badkamer… Lees Meer.