Verslag denkmoment persoonsvolgende financiering: een kans of een bedreiging?

17-05-2019 - Verslag deelname denkmoment: Op de website van Spierziekten Vlaanderen stond een oproep om mee te doen met een onderzoek voor personen die nu of in de toekomst in aanmerking kunnen komen voor een persoonsvolgend budget (PVB) of een persoonlijk assistentiebudget (PAB).
Mijn huisgenoot en ik schreven ons in en ter plaatse merkten we dat er nog een koppel dat lid is van Spierziekten Vlaanderen, aanwezig was. Altijd een blij weerzien om bekenden te ontmoeten op onverwachte plaatsen.

De organisatie verdient een pluim: begeleiding voor wie het nodig had, rolstoeltoegankelijk, …

De dag was in twee delen verdeeld. In de voormiddag werden we in groepjes samen gezet naargelang onze situatie met een PVB/PAB en in die groepjes werd er dan gediscussieerd/gepraat over de keuzes die al dan niet gemaakt kunnen en moeten worden.
In de namiddag, na een lekkere lunch in het studentenrestaurant Alma (Hmm memories), mocht iedereen met wat er uit het groepsgesprek was voortgekomen, individueel een taak uitvoeren op de pc. Voor hen die niet vertrouwd zijn met de pc, kon het ook met kaarten die dan tijdens de middag werden gekopieerd voor hen.
Uiteraard is het niet echt mogelijk om over de inhoud van het onderzoek veel te vertellen, maar wat ik begrepen heb, is dat het de bedoeling is om tools te ontwikkelen die zullen helpen om makkelijker een beslissing te nemen.

Ik vond het een heel leerrijke dag en zoals ik het heb mogen ervaren, kan de tool die ze aan het maken zijn veel mensen die nu met de handen in het haar zitten, verder helpen.
In ieder geval heb ik via mail van hen al vernomen dat er een tweede ronde zit aan te komen en dat men zich daarvoor ook kan inschrijven om deel te nemen. Dus als er kandidaten zijn voor ronde twee? Ik ga ervan uit dat ze ons wel zullen contacteren en dat het op tijd op onze website zal verschijnen.
Je kan meer informatie over het onderzoek terugvinden op hun website: www.loopbaanmetzorg.be/to-be-or-not-to-be.


Persoonlijk assistent: To be or not to be?’ is een project dat dankzij steun van ESF door Magenta (KU Leuven) wordt ​verricht in samenwerking met VAPH, VDAB en het Litouwse Social Innovation Center. Professor Bea Maes is promotor van het project.
17-05-2019 – Verslag door Hein Moeurs, bestuurslid Spierziekten Vlaanderen vzw