Verslag Nema-dag te Flanders Field museum 2016

Zaterdag 28 mei – Flanders Field museum te Ieper – Auteur: Karin Moons

In het najaar van 2015 stelden we ons de vraag: waar gaan we naartoe voor onze volgende Nema-familiedag? Organiseren we iets buiten? Mmm, als we in Spanje zouden wonen wel ja … maar met ons onvoorspelbaar Belgisch weer kiezen we liever voor het zekere dan het onzekere … binnen dus!

Dankzij de zoektocht van onze vrijwilligers naar een mooie, grote, interessante en betaalbare ruimte kwamen we in het Flanders Field museum te Ieper terecht.

Het mag gezegd worden: qua toegankelijkheid, gezelligheid (museumcafé) en het museumaanbod scoorde het Flanders Field museum erg goed! Enkel aan de lift was het even file met al onze ’wiel’gebruikers, maar gelukkig scheen het zonnetje buiten waardoor het moeilijk was om door dit oponthoud een ‘donderwolk’ te zijn ;-).

We merken soms dat sommige leden de confrontatie met lotgenoten niet aandurven en daarom niet naar Nema-bijeenkomsten durven komen. Daarom willen we graag even onderstrepen dat grote Nema-events zoals de Nema- en Themadag bedoeld zijn voor al onze leden ongeacht welke spieraandoening zij hebben, om in een ontspannen en informele sfeer lotgenoten/vrienden te ontmoeten. Hierdoor komen soms mensen met een minder progressieve aandoening in aanraking met mensen met een meer

progressieve aandoening of in een ander stadium van de ziekte. Maar mede dankzij de inzet en het

luisterend oor van onze Nema-medewerkers (en lotgenoten) konden we ervoor zorgen dat ook nieuwe leden zich op hun gemak konden voelen tijdens onze Nema-dag.

Het was een gevuld dagje met: een warm onthaal door onze Nema-vrijwilligers, een aperitiefje, een lekker soepje en broodmaaltijd, een bezoek aan het Flanders field museum, een stukje taart en koffie, (en daarna met een kleiner groepje) spelen met klei voor het kunstenproject CWXRM ter nagedachtenis van alle slachtoffers uit WO1 en een beklijvend moment tijdens de ‘Last Post’. We konden naar huis met een hart vol mooie en warme herinneringen! Je kan ook aan de reacties hieronder merken dat we niet alleen zijn met dit gevoel.

Met bijzondere dank aan Carina Verdonck (voor de prospectie), Stephanie Bataillie, Filip Rabaut, Trees Vanneste, Mark Thoma en Nadine Albergs om er samen met mij een fijne dag van te maken voor onze leden!

Maar uiteraard ook duizendmaal dank aan Rotary Mechelen voor hun financiële steun, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest!


Enkele reacties: Mooie dag samen met lotgenoten/vrienden, het was weer dik in orde zoals gewoonlijk!

Dag Karin, mijn vrouw Jenny en ik willen u en het ganse Nema-team langs deze weg nogmaals bedanken voor de zeer geslaagde Nema-familiedag in Ieper! We hebben er echt van genoten samen met andere lotgenoten/vrienden deze dag te beleven in het prachtige Ieper met zijn lakenhallen en oorlogsmuseum. Graag nogmaals proficiat aan de medewerkers van Nema en de steun die ze daarvoor kregen van de Rotaryclub van Mechelen! Dergelijke dagen zijn steeds opnieuw welkom! We zijn tevreden en voldaan naar huis teruggekeerd! (Jenny en Patrick)

Rotary Mechelen HARTELIJK DANK

Ik heb 2 maal het genoegen gehad om te genieten van jullie goedheid waarvoor hartelijk dank. De eerste maal in Mechelen waar we op een simpele manier uitleg kregen over de toelagen waar we recht op hebben. Het eten was veel meer dan een gewone broodmaaltijd, dus zeer goed.

We hebben er een weekend van gemaakt met het gezin en ondertussen uw mooie stad leren kennen. Eén groot nadeel van jullie stad zijn de kasseien wat moordend is voor mensen die zich verplaatsen met rolstoel of elektrische scooter.

Ondertussen via Jeroen Meeus zijn boek over de provincies de Molse kipkap leren kennen en geproefd in de honoloeloebar op de markt en het smaakte zeer lekker.

De tweede keer was Flanders Field museum met een welkomstaperitief, terug een lekkere broodmaaltijd, een bezoek aan het museum, daarna taart en koffie en een gezellige babbel met een extra drankje met lotgenoten. In het museum beseffen we maar al te goed wat die mensen voor ons gedaan hebben.

Maar ook wat jullie doen voor ons is prachtig, want dankzij jullie inzet kunnen we ook deelnemen aan het gewone leven en dus iets extra meenemen in ons beperkte leven. (Magda)


 Het was een lange, maar fijne dag!

Het was meer dan 2u rijden naar Ieper, maar we keken erg uit naar de familiedag. Het is altijd leuk om bekenden en vrienden terug te zien. Nieuwe mensen leren kennen is altijd een groot pluspunt aan deze dagen. De ontvangst was heel leuk, rustig wat bijpraten bij een drankje en eten. Het smaakte!

Het museum zelf vonden wij niet speciaal. Het kon onze aandacht niet echt trekken en houden. Er was heel veel uitleg a.d.h.v. prenten en films, maar we misten de materiële dingen… We waren dus best snel rond in het museum zelf. We zijn dan nog wat souvenirs gaan kopen in de museumshop en daarna zijn wij buiten op het terrasje gaan genieten van de zon! Ook daar was het heel gezellig en leerden we weer nieuwe mensen kennen. De koffie (voor mij thee) en taart smaakten heel erg!

’s Avonds zijn we nog mee geweest om een beeldje te maken. Daarna hebben we met vrienden nog een toegankelijke frituur ontdekt en zijn we nog een terrasje gaan doen. Het was een lange, maar fijne dag!

Ik vond het persoonlijk jammer dat ik de mensen van de Rotary niet even persoonlijk dankjewel kon zeggen. Kunnen jullie hen bedanken omdat ze ons weer een heel prettige dag bezorgd hebben?

Het is altijd leuk om even uit de dagelijkse sleur te kunnen en ons geen zorgen te moeten maken over de financiële kant van dit dagje weg. Ook nog een speciaal bedankje voor Nadine die ervoor zorgde dat Jasmijn glutenvrij kon eten ;). (Katja en Jasmijn)


Waw, wat was dat weer een prachtige dag. Gisteren met mijn schattebout naar de familiedag van Nema te Ieper, in Flanders Fields museum geweest. Wat goed georganiseerd alweer en vet gesponsord door de lieve mensen van Rotary Mechelen. Zo konden lotgenoten met een centje minder ook eens genieten van een dagje uit. Lekker eten onder gelijkgestemden, even de dagdagelijkse zorgen vergeten en kennissen terugzien uit heel het Vlaamse landsgedeelte. Dikke, dikke merci aan Rotary en Nema natuurlijk. (Patrick en Micheline)


Was een leuke dag, wij hebben er alle 4 van genoten. (Erik)

Leuke dag! Prima geregeld. Dank je! (Jos)

Eerste keer mee met Nema. Echt bedankt voor de mooie dag en ontmoetingen. (Nathalie)

Het was weer zeer leuk en gezellig. Op naar de volgende bijeenkomst. (Lieve)

Het gezelschap was zeer leuk, maar de activiteiten op zich waren iets minder naar onze verwachtingen. Dat is natuurlijk persoonlijke smaak. Desalniettemin was het een leuke dag. (Hedwige)

Alles was deze dag goed en perfect in orde!!! (Astrid)

Ik ben ook altijd heel content als ik zoveel blije gezichten zie … Hiervoor doen we het! (Nadine, secretariaat Nema vzw)


‘Ne grote merci’

Verslag deelnemer Nema-dag – Auteur: Fons

Voor het eerst namen we deel aan een Nema-familiedag sinds ik twee jaar geleden lid werd van Nema. Na de diagnose van mijn ziekte eerder geneigd om contacten te vermijden, schreven wij ons toch in onder impuls van mijn echtgenote, kersvers gepensioneerd… En ook al wonen we op de grens met Oost-Vlaanderen en Henegouwen, binnen het uur stonden we geparkeerd op het Minneplein (met dank voor de gratis-parkeer-tip op de uitnodiging!)

Ruim op tijd brachten we eerst nog een bezoekje aan de Sint-Maartenskerk. Daar zagen we ook een foto van de Lakenhalle: foto voor en na de heropbouw. Een prima aanzet naar de tentoonstelling in Flanders Fields.

Voor de Lakenhallen werden we al opgewacht door de vrijwilligers van Nema met een bijzonder warme welkom, de (gesmaakte!) drankbonnetjes en de nodige praktische richtlijnen. Jullie inzet en bekommernis voor elkeen van de groep was voor mij dé rode draad doorheen de ganse dag.

Chapeau en ne grote merci hiervoor!

Stilaan vond iedereen van de Nema-familie zijn plaatsje in de imposante verbruikszaal. Stoelen werden herschikt zodat iedereen comfortabel kon genieten van een glaasje: dé ideale aanzet voor een gesprek met de – toch voor ons – onbekende tafelgenoten. En zoals dat binnen families gebruikelijk is, kwamen de meest uiteenlopende gespreksthema’s aan bod: in geen tijd waren we op de hoogte van dit, van dat en nog veel meer!

De broodjeslunch werd door de cateringmedewerkers vriendelijk en vlot (geen sinecure met zoveel voertuigen op de werkvloer) op de verschillende tafels geparkeerd. En na een unanieme “smakelijk” werd het toen even wat stiller aan tafel …

Algauw was het grote bezoekmoment aangebroken. Na een vlotte incheck kon iedereen algauw beginnen aan ‘De Grooten Oorlog’, elk volgens eigen tempo en interesse. Een indrukwekkende tentoonstelling, zo gevarieerd en interactief dat ze iedereen kan boeien. Zoveel getuigenissen van oorlogswreedheid, jammer genoeg met heel veel gelijkenissen in onze dagelijkse berichtgeving. Toegegeven: mijn aandacht werd ook wel eens afgeleid door de uitstraling van het gebouw zelf: een sterk staaltje hout- en bouwwerk.  

Na afloop van het bezoek daalden we weer af naar het licht en de gezelligheid van de verbruikszaal. De sanitaire stop vergde van de rolstoelgebruikers heel wat geduld! Daarna werden we een laatste keer verwend door de mensen van de catering terwijl Karin alles uit haar geluidsinstallatie probeerde te halen voor een laatste toespraakje. Alles duidelijk begrijpen was moeilijk, maar ’t belangrijkste hoorden we wel: “DANK U WEL aan de mensen van Rotary Mechelen voor de steun om deze bijzondere dag te kunnen organiseren voor de Nema-familieleden.”

Fons


‘Iedereen gelijk’

Verslag deelnemer Nema-dag – Jos en Jacqueline

Wilde je toch graag effen bedanken voor de goed georganiseerde Nema-dag Flanders Field in Ieper. Het was de eerste keer dat mijn vrouw en ik aan zulk evenement deelnemen, maar groot was mijn verbazing! Als je binnenkomt, word je ontvangen in goedgeluimde, vriendelijke en vrolijke, huiselijke sfeer terwijl er toch (ik heb ze niet geteld) een vrij grote opkomst was.

Iedereen was er gewoon gelijk en er werd niet naar je gekeken omdat je een beetje minder of anders mobiel bent als anderen.

De ontvangst met een drankje was zeer welkom en je werd dadelijk opgenomen in de groep.

Heb een paar interessante mensen leren kennen en leuke, boeiende en leerrijke gesprekken gehad en dat op onze eerste dag al.

Na het drankje was de soep en broodmaaltijd zeer welkom en het smaakte heerlijk.

De locatie van gebeuren was goed gekozen: een imposant gebouw met een boeiend verleden. De rondleiding door het museum bracht je 100 jaar terug in een tijd en sfeer van oorlog en geweld en treffende levensverhalen van mensen die nu plots een naam en gezicht kregen.

Je zag ook wel dat de vrolijke gesprekken stopten en iedereen werd geconfronteerd met het verleden.

Zeker goed om daar eens bij stil te staan en om te beseffen wat een mens kan maken en zeker kan kapot maken.

Na het minder vrolijke, maar toch boeiende museum hebben we nog even genoten van de zon op de binnenplaats en werden we weeral verwend met koffie en taart.

De gesprekken kwamen weer terug op gang en ik vond het spijtig dat het einde van de dag er aankwam.

Dank je Nema voor de goede zorgen, want zo een dag kan enkel als er zich een groep mensen met hart en ziel voor inzet.

Zeker moet ik ook wel de sponsors danken die dit mogelijk maakten. Het smaakte zeer goed.

Dank je voor de gezellige dag.

Jos en Jacqueline