Voor mijn dochter

“Als je denkt dat je je leven volledig zelf in de hand hebt, dat je bijvoorbeeld zelf bepaalt wie je ontmoet en op wie je verliefd wordt, dan ben je volledig mis. Want diep in het bos in een klein huisje woont een oud lelijk vrouwtje met een kromme neus, genaamd “LOT”, die alle beslissingen over jouw leven neemt. Wij zijn een marionet in haar handen. Zij heeft de touwtjes, en wij hebben er geen controle over. Dit zal altijd zo zijn. En dit is altijd zo geweest.”

Stefanie


Lieve Stefanie

Bovenstaande tekst schreef je zelf als proloog voor jullie sprookje;

ik weet niet precies wanneer, maar wel zéker vóór jijzelf, vóór wìj wisten wat Lot voor jou precies gepland had; vóór zij besliste dat jouw leven hier teneinde was, vóór zij een andere wereld voor jou in gedachten had.

Proloog van het verhaal dat je schreef, samen met Marleen;

het verhaal dat, hoe vreemd en toevallig het ook mag klinken, net af was enkele dagen vóór Lot besliste hoe ze jouw toekomst zag … of zelfs helemaal géén toekomst meer?

“Lot’s beslissing” door Janssen en Janssens

Een sprookje dat niet gaat over leven en dood; maar over goed en kwaad, over liefde en haat, over uiterlijke schijn en innerlijke schoonheid, over sterkte en zwakheid, over zorgeloosheid en angst, …

Een sprookje over  prinses Myra die koste wat het kost haar “prins” wil redden, en niet omgekeerd zoals in de meeste sprookjes.

Een sprookje waarin het meisje heel veel hindernissen moet overwinnen om haar doel te bereiken, maar toch steeds weer onvervaard verdergaat.

Een sprookje waarin het goede zegeviert.

Lieve Stefanie, ik weet dat het jouw droom was om iets te betekenen voor jouw Nema-kindjes.

In dankbare herinnering aan jou, hebben we dan ook besloten jullie verhaal af te werken, opdat die Nema-kindjes en alle andere kindjes en volwassenen mee zouden kunnen genieten van de avonturen van Myra.

Op 17 september 2011 kreeg ik de eer om tijdens het ouderweekend van toen nog Nema vzw in De Panne de aanwezigen alvast een voorsmaakje te geven, door enkele stukjes voor te lezen.

Het was een mooi moment, en het gaf me een goed gevoel dat ik jou even aanwezig kon laten zijn in een groep waarin jij ook vaak aanwezig was, en waar ook jouw hart lag.

Uitgerekend dat bewuste weekend brak er brand uit in Villa Rozerood;

Lot blijkt niet onfeilbaar te zijn, en neemt ook vaak verkeerde beslissingen.

Jammer maar “Dit zal altijd zo zijn. En dit is altijd zo geweest”

Mama

Van het boekje ”Lot’s beslissing” werden ± 75 exemplaren gedrukt, die nu bijna allemaal aan familie, vrienden en kennissen verkocht werden. De opbrengst hiervan, 700 euro, werd aan Nema vzw (nu Spierziekten Vlaanderen) geschonken. De Nobelprijs voor literatuur zal wel niet weggelegd zijn voor dit verhaal, maar het is wél een mooie herinnering, en vooral het resultaat van een prachtige samenwerking tussen Stefanie en enkele van haar persoonlijk assistentes.